Srbija je odlučila da poveća broj dobrovoljaca koji žele da služe vojni rok.Tako će ubuduće 3.000 mladića i devojaka godišnje prolaziti kroz šestomesečnu vojnu obuku. Do sada, znatno manji broj dobrovoljaca je sa puškom služio svega tri meseca.

Sponsored Links:

Takođe, svi zainteresovani će tokom vojnog roka primati mesečnu platu od oko 17.000 dinara.

Ukoliko odziv bude veći, Vojska ima kapaciteta da proširi listu zainteresovanih, ali se za sada ipak još ne razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnok roka u Srbiji.

Dobrovoljci će u kasarne ići na svaka dva meseca, a obučavaće se kroz razne rodove.

Sponsored Links:

NAJNOVIJE VESTI IZ VOJSKE SRBIJE:
Primopredaje dužnosti u Generalštabu

Danas je u kasarni „Topčider“, uz prisustvo načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, izvršena primopredaja dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba između dosadašnjeg načelnika general-majora Gorana Zekovića i novopostavljenog načelnika brigadnog generala Marinka Pavlovića.

General Diković je, govoreći o radu Uprave za obuku i doktrinu, naglasio da su u prethodne dve godine, koliko je njom rukovodio general Zeković, svi zacrtani ciljevi ostvareni.

loading...

— General Zeković je za kratko vreme ušao u suštinu i strukturu obuke, što je za svaku pohvalu, i zajedno sa vama, njegovim saradnicima, radio u funkciji unapređenja sistema obuke u Vojsci — rekao je general Diković

Generalu Zekoviću, koji je ukazom predsednika Republike Srbije postavljen na dužnost načelnika Vojne akademije Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba poželeo je uspeh na novoj dužnosti ističući da su retki oni kojima se ukaže prilika da rukovode takvom institucijom.

Govoreći o novom načelniku Uprave za obuku i doktrinu, general Diković je istakao da je general Pavlović, obavljajući značajne komandne i upravne dužnosti, zaokružio sliku o sistemu obuke i potrebama Vojske u oblasti obuke.

General Zeković zahvalio je prisutnima na dosadašnjoj saradnji i poželeo novom načelniku Uprave uspeh u radu i podršku saradnika kakvu je on imao.

Sponsored Links:

General Pavlović rekao je da će nastojati da zadrži postojeće stanje i u nekim segmentima da unapredi nivo funkcionalnih sposobnosti uprave, ističući da mu je čast i zadovoljstvo da bude na čelu ovog sastava Vojske Srbije.

Danas je izvršena i primopredaja dužnosti načelnika Uprave vojne policije Generalštaba. U Velikoj ratnoj sali brigadni general Dejan Janković predao je dužnost načelnika ove Uprave pukovniku Željku Obradoviću, kao zastupniku.

Načelnik Generalštaba istakao je da je general Janković častan oficir koji je u toku karijere imao sve službene ocene odlične, što je retkost.

Ukazom predsednika Republike Srbije general Janković postavljen je na dužnost načelnika štaba Komande za obuku.

Sponsored Links:

Govoreći o pukovniku Obradoviću, general Diković naglasio je da je reč o oficiru koji je obavljao značajne dužnosti i iza koga je životni i oficirski put koji govori o potpunoj posvećenosti profesiji i potrebama službe.

General Janković zahvalio je saradnicima iz Uprave vojne policije na savesnom i odgovornom radu i rekao da sa čela Uprave odlazi zadovoljan, između ostaloga zbog toga što ne postoji zadatak koji Uprava vojne policije nije izvršila.

Pukovnik Obradović rekao je da je za njega zastupanje načelnika Uprave vojne policije veliko priznanje, ali i obaveza za dalji rad.

Sponsored Links:

Novi komandanti Specijalne i Treće brigade stupili na dužnost
U pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“ danas je brigadni general Jelesije Radivojević predao dužnost komandanta Specijalne brigade Kopnene vojske novopostavljenom komandantu pukovniku Zoranu Veličkoviću.

Pukovnik Veličković na dužnost komandanta Specijalne brigade dolazi sa mesta zamenika komandanta brigade, dok general Radivojević nakon godinu dana provedenih na čelu Specijalne brigade odlazi na dužnost zamenika komandanta Komande za obuku.

Primopredaji dužnosti prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandanti brigada Kopnene vojske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici organa lokalne samouprave, predstavnici PU Pančevo i drugi gosti.

Sponsored Links:

General Simović rekao je da su general Radivojević i pukovnik Veličković u svojoj karijeri postizali odlične rezultate u službi, da se radi o odličnim komandantima koji su prošli sve dužnosti u specijalnim jedinicama.

– Biti komandant elitne Specijalne brigade je velika čast ali i nosi ogromnu odgovornost – naglasio je general Simović.

General Radivojević u svom govoru osvrnuo se na rezultate, realizovane i započete aktivnosti u Specijalnoj brigadi u prethodnoj godini.

– Prošlo je godinu dana od kako radimo zajedno, odajem vam priznanje i zahvalnost na svim zadacima koje smo realizovali u proteklom periodu. Pukovniku Veličkoviću želim puno uspeha na ovoj dužnosti, jer ovu jedinicu niko bolje ne poznaje od njega – rekao je general Radivojević.

Sponsored Links:

Novi komandant Specijalne brigade pukovnik Zoran Veličković, istakao je da mu je čast što prima dužnost komandanta, dodajući da će nastojati da sa pripadnicima brigade očuva postojeće stanje i raditi na daljoj izgradnji i unapređenju operativnih sposobnosti.

loading...