Jedina adekvatna kazna lekarima koji nesavesno leče je zabrana da se bave lekarskim pozivom!

Sponsored Links:

Srbija se od sada, mnogo puta suočavala sa tragičnim slučajevima smrti dece koja su preminula zbog lekarskih grešaka. Nažalost, takve greške često se u našoj zemlji brzo i zaborave. Tako i smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, koji je preminuo 8. oktobra od sepse, koja je zahvatila njegov organizam posle preloma ruke, polako pada u zaborav.

Iako je slučaj izazvao veliku pompu u javnosti, čini da je poslednjih dana Srbija zaboravila na Radenka, a kako se lekari odgovorni za njegovu smrt ne bi provukli sa minimalnim kaznama, podećamo javnost na smrt dece koja su u našoj zemlji umrla zbog lekara, a koji nisu adekvatno kažnjeni.

Devojčica Sara Marković (18 meseci) preminula je u vranjskoj bolnici u septembru 2012. godine, od zapaljenja pluća nakon što su je u domu zdravlja lečili od obične prehlade. Sučaj je predat osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, ali do danas nije napravljen nikakav pomak u istrazi.

Sponsored Links:

Majka nesrećne devojčice ovako je opisala kako je izgledalo nesavesno lečenje i poslednji trenuci života njenog deteta:

– Odlazimo tamo u ponedeljak negde oko 18 sati, Sari je bilo sve gore i gore. Lekar koji nas je primio pitao me je šta smo do sada čekali, a ja sam mu objasnila da sam se redovno javljala lekaru. On nije mogao da veruje. Prihvatili su dete, uključili kiseonik i infuziju ali je Sari bilo sve gore, čuli smo od doktorke koja je došla u treću smenu da je detetu potpuno stradalo levo plućno krilo i dobijamo još jedan uput, ovoga puta za Niš. Međutim, u tim pripremama za transport dete je preminulo gušeći se i dozivajući me, na rukama moje zaove Daliborke.

Dijana Marinković, petogodišnja devojčica preminula je 8. januara 2011. godine na Dečjem odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra, zbog neadekvatnog lečenja.

loading...

– Sestre su nam rekle da doktor trenutno nije tu, da ne mogu da ga pozovu i da nije naš problem gde je on. Tražili smo da Dijani izmere temperaturu, na šta nam je rečeno kako nemaju toplomer i da je to trebalo da učinimo mi kod kuće. Delovale su ljuto što im sugerišemo. Dale su još jednu injekciju mojoj ćerki, ne znamo koju, iako smo im nekoliko puta ponovili kako je dete već špricano. Šta smo drugo mogli nego da se pokupimo i odemo, sa nadom da će devojčici biti bolje – pričao je Bojan Marinković, otac male Dijane.

Lekari nisu organizovali hitan transport deteta u operacionu salu i preduzimanje intubacije radi obezbeđenja prohodnosti disajnog puta, niti se pripremili moguće posledice. Takođe su propustili urgentnu intervenciju zbog neposredne životne opasnosti odlažuci je za najmanje 30 minuta. Zbog svega navedenog došlo do potpunog zatvaranja gornjih disajnih puteva usled čega se devojčica ugušila.

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv lekara Darka Cikarovskog i Slaviše Kanačkog zaposlenih na dečijem odeljenju Zdravstvenog centra u tom gradu zbog nesavesnog lečenja koje je prouzrokovalo smrt devojčice Dijane Marinković. Proces i dalje traje.

Petogodišnja Teodora Jovanović, na dečije odeljenje bolnice u Vljevu primljena je u septenbru 2009. godine. Teodora je primljena u bolnicu sa bolovima u stomaku, povraćala je i bila malaksala. Umesto da se uradi anliza krvi i da mala pacijentkinja bude zadržana na lečenju, lekar Vladimir Ranković, vratio je kući sa dijagnozom virusa.

Sponsored Links:

Sledećeg dana devojčica je preminula u istoj bolnici nakon neuspele reanimacije.

Lekar je najpre 2014. godine osuđen na minimalnu kaznu od godinu dana zatvora, od maksimalnih osam koje je mogao da dobije. Međutim, Apelacioni sud je potom ukinuo tu presudu, tražeći da se uskladi mišljenje sudskih veštaka i komisije Ministarstva zdravlja za spoljnu proveru rada lekara. Veštačenje u ponovljenom postupku se i dalje čeka.

Kroz golgotu je 2007. godine prošla i porodica trogodišnje devojčice Anje Grahovac koja je umrla tokom rutinske operacije katarakte.

Pored velike tuge sa kojom su se suočili zbog gubitka deteta, morali su da se bore i sa dugim i mučnim veštačenjima. Nakon dva, u kojim je ostavljena mogućnost o grešci lekara, treće veštačenje, na koje su čekali duže od godinu dana, negiralo je da je do greške osoblja došlo, i da se ne zna kako tokom operacije prekinut dotok kiseonika u devojčicin mozak.

Sponsored Links:

U maju se navršilo devet godina od nesrećnog slučaja, a suđenje nije ni pri kraju, i još uvek niko nije odgvarao.

Prema podacima Advokatske komore Srbije, za tri godine podneto je 235 prijava zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći odnosno, neukazivanja lekarske pomoći. Osuđena je 21 osoba, od kojih je samo sedam dobilo zatvorske kazne.

Kako više ne bi dolazilo do tragičnih slučajeva, kako bi lekari bili kažnjeni oduzimanjem licence čime bi im bilo zabranjen rad sa pacijentima, kako bi sprečili da se ovako strašne stvari ponavljaju, kako bi život pacijenata bio na prvom mestu – krajnje je vreme da se neke stvari promene i da se stane na put nesavesnom lečenju!

Sponsored Links:

Obaveze lekara

* Lekar mora da odluči da li je lečenje potrebno.
* Lekar ne sme podleći pritisku da primeni metode ili medikamente koji se kose sa njegovom savesti.
* Lekar je slobodan da izabere, mora izabrati one dijagnostičke ili terapijske mere za koje veruje da su za konkretnog pacijenta najpodesnije i najdelotvornije.

loading...