Francuski ministar finansija smenio je čak 700 službenika direkcije carina, a ono što je poput bombe odjeknulo u tamošnjim, ali i evropskim medijima, jeste podatak da je u žiži ovog slučaja ugledni srpski biznismen Zoran P!

Sponsored Links:

Francuski istražitelji tvrde da su otkrili nelegalne poslove carinskih službenika koji su svi do jednog smenjeni zbog sumnje da su od srpskog biznismena primali brojne poklone i ostvarili enormnu finansijsku korist.

Detaljno su o svemu navedenom izvestili francuski mediji, tvrdeći da su osumnjičeni carinici navodno ispunjavali radnu obavezu prema državi, ali da su, s druge strane, od Zorana P. uzimali novac i dozvoljavali mu neometanu trgovinu.

Mediji navode da je ministar Kristijan Ekert zbog ove afere morao kompletno da reorganizacije carinsku službu i da je pritom smenio čak 700 službenika, među kojima i 12 direktora koji su u medijskim izveštajima navedeni samo pod inicijalima.

Sponsored Links:

Pritvoren je bio i Zoran P. i određena mi je basnoslovno visoka kaucija za odbranu sa slobode od čak 400.000 evra, koju je on već uredno platio. Brani ga čuveni Fransis Špiner, jedan od najpoznatijih francuskih advokata.

Carinici mu dozvoljavali nelegalan uvoz, on njima pomagao da ostvare kvote učinka. Posle hapšenja, ulov im opao za 40 odsto! I dok policija optužuje carinu da je niz godina bila u dosluhu sa Zoranom P., službenici carine to negiraju. Otkazi u carini svejedno i dalje pljušte, a afera postaje sve zamršenija i konfuznija.

Upućeni u slučaj navode da optužnica protiv Zorana P. svima izaziva glavobolju jer je puna pravno-logičkih grešaka i nepotpunih informacija koje su u suprotnosti.

loading...

– Prema dosadašnjoj priči, ispada da je Zoran P. bukvalno rukovodio francuskom carinom, kao i njenim direktorima. Spominje se da je imao direktnu komunikaciju sa takozvanim petim spratom, što znači da je preskakao sitnu boraniju i da se o trgovini dogovarao samo sa direktorima – kaže za „Blic“ dobro obavešteni izvor upućen u aferu.

S druge strane, nije jasno ni zbog čega je Zoran P. označen kao glavni saradnik francuske carine jer mu je u trenutku odvijanja navodne afere bila sudski izrečena zabrana prilaska svim službenim prostorijama carine širom Francuske.

– Ukoliko blisko sarađujete sa nekim, ne zabranjujete mu ulaz u svoju kuću?! – objašnjava izvor „Blica“.

Pretpostavka među upućenima u istragu ovog slučaja je da je došlo do nekakvog raskola između carine, policije i sudstva, da je to proizvelo aferu i da su se koplja morala slomiti na nekome. Indikativno je i da je od svih stotina smenjenih ili osumnjičenih jedino Srbinu Zoranu P. bio određen momentalni pritvor.

Sponsored Links:

Basnoslovnu kauciju od 400.000 evra Zoran je bez problema platio

– Prema francuskom zakonu, carina je ovlašćena da zapleni krijumčarenu robu, ali ne i da uhapsi osobu koja je uvozi. Istražitelji veruju da je iza određenog, značajnog broja zaplena robe stajao dogovor između francuske carine i Zorana P. koji ju je navodno snabdevao informacijama o robi.

Tako je, navodno, carina svojim učinkom i brojnim zaplenama ostvarivala dobre rezultate, a Zoranu P. je zauzvrat bilo omogućeno da na drugoj strani neometano uvozi. Javna tajna je bila da su doslovno svi iz vrha carina bili na Zoranovom platnom spisku, da su godinama unazad dobijali svoj deo i bili zadovoljni – kaže izvor „Blica“.

Ipak, klupko je počelo da se odmotava. Uprkos negiranju glavešina carine da na bilo koji način poznaju Zorana P., kao i njegovom upornom odbijanju da otkrije sudu tokove trgovine, istraga je saznala za nelegalne poslove carinika i svi do jednog su smenjeni zbog sumnje da su od Srbina primali poklone i ostvarili enormnu finansijsku korist.

Sponsored Links:

Detaljno su o svemu pisali i francuski mediji, šokirani razmerama afere i smenjivanjem čak 700 službenika.

Brani ga advokat Širaka i Sarkozija

Afera je izbila kada su francuski istražitelji otkrili 43 tone kafe i 800.000 evra u birou carine u gradu Avru, a za koje je srpski biznismen Zoran P. izjavio da pripadaju njemu. Veruje se da je Zoran P. to uradio da bi zaštitio saradnike iz vrha francuske direkcije carina.

Sponsored Links:

Tamošnji mediji pretpostavljaju da je kafa kupljena od crnog novca carine i, zanimljivo, ističu da je nakon podizanja optužnice protiv Zorana P. učinak carine u zaplenama krijumčarene robe opao za 40 odsto.

Upućeni u slučaj navode da je Zoran P., videvši da mu je spakovana optužnica od čak 12 tačaka (organizovani uvoz zabranjene robe, transport zabranjene robe, falsifikovanje, zloupotreba imena brenda, aktivna korupcija, pranje novca…), odlučio da angažuje jednog od najboljih francuskih advokata, sa Ordenom Legije časti.

Reč je o Fransisu Špineru, koji je u svojoj blistavoj karijeri zastupao skoro isključivo najmoćnije političare, poput Žaka Širaka i Nikole Sarkozija, te je Zoran P. apsolutno siguran u pozitivan ishod.

Sponsored Links:

(Izvor: blic.rs)

loading...