Neki uređaji nastavljaju da troše struju i kad ih isključite. Istina, u manjoj meri, ali i to je moguće sprečiti.

Sponsored Links:

Portal Bright side naveo je pet primera uređaja kod kojih se potrošnja električne energije nastavlja i kada su isključeni.

1. Punjači
Ukoliko ostavite punjač u utičnici i nakon što ste napunili uređaj on će i dalje nastaviti da troši struju. Reč je o maloj količini, svega 1,2 W dnevno, ali ako imate više punjača i stalnu naviku njihova držanja u utičnicama nakupi se i potrošnje.

2. Digitalni resiver za TV
Ako nastavi da radi i nakon što ga isključite i godišnje potroši električne energije u vrednosti do 22 američka dolara ili 22 W dnevno.

Sponsored Links:

3) Televizor
Kada na upravljaču stisnete dugme power to ne znači da ste isključili televizor. To samo znači da ste ga stavili ‘na čekanje’. Tako televizor potroši 24 W dnevno, odnosno do 25 dolara godišnje.

4) Računari i laptopi
Ako ih isključite i ne istaknete iz struje, potrošiće oko 96 W dnevno. Ako utičnicu isključite iz zida možete uštedeti do 100 dolara godišnje.

5) Uređaji sa ugrađenim tajmerima
Ako tajmer na aparatu i dalje radi, to znači kako uređaj još uvek troši struju. Moguće i do 108 W dnevno. Potpunim isključivanjem moguće je uštedeti do 11 dolara godišnje.

loading...

(Izvor: b92.net)
LAJKUJ I PODELI SA PRIJATELJIMA 🙂

loading...