Rukolu možete uzgajati kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju biljku, jer ćete uvek imati sveže listove za branje, sa pauzom tokom najhladnijeg perioda godine.

Sponsored Links:

Rukola se odlično i sama zaseje, a može i tokom cele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Može da se uzgaja na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete uzgajati tokom cele godine.

Rukola je odlična i za uzgoj u saksijama, a odlično uspeva i na balkonu u stambenoj zgradi gde i nema dovoljno sunca.

Kako više voli hladnije vreme, njeni su listovi najaromatičniji u proleće i jesen, dok leti, usled nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

Sponsored Links:

Rukoli od perioda sejanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena. To u najhladnijem periodu traje do dva meseca, dok je krajem proleća i početkom leta, rukola spremna za branje već nakon tri do četiri nedelje od perioda sejanja.

Najviše se konzumira sveža, ali može se i dinstati i kuvati. Bogata je vitaminima C, K i A, kalijumom, manganom, kalcijumom i cinkom.

Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine, te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi.

loading...

Kako se lako uzgaja, a ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svom vrtu ili saksiji na balkonu.

Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

(Izvor: Srbijadanas.com)

loading...