Poslednjih nekoliko dana, u srpskim medijima, pokrenula se priča o navodnoj ponudi Putina Srbiji. Kako navodi izvor iz Kremlja, Predsednik Ruske Federacije ponudio je Srbiji neku vrstu saveza.

Sponsored Links:

Pored ekonomske pomoći od pet milijardi evra, Rusija bi Vojsci Srbije isporučila savremeno naoružanje. Rusija je spremna da pomogne Srbiji da bude vojno najmoćnija država u regionu.

Šta bi to od savremenog naoružanja Srbija sada mogla da dobije?

Intermagazin će probati da da odgovor na to pitanje. Pravo pitanje je zapravo šta bi to Srbiji trebalo? Srbiji pre svega treba odbrana. Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski je rekao: „Država koja ne izdvaja pare za svoju vojsku plaćaće jednog dana neku tuđu vojsku. Samo je pitanje vremena.“

Sponsored Links:

S – 300

Najznačajniji deo ruske vojne pomoći, bio bi strateški PVO sistem S-300 sa raketama iz sistema S-400. Naime, PVO sistem S-300 može da lansira projektile S-400.

loading...

Ruski zenitni raketni sistem S-300 postao je veoma poznat na samom početku 90-ih godina prošlog veka. Upravo tada je ovaj kompleks počeo da se prikazuje u različitim salonima oružja, a o njegovim mogućnostima se pojavila masa publikacija. Odluka u vezi sa stvaranjem S-300 doneta je zbog toga što se u SAD 70-ih godina pojavilo novo napadačko oružje – krilate rakete.

Zbog pariranja ovoj pretnji bilo je potrebno izraditi principijelno novi zenitni raketni sistem, što je i bilo učinjeno. Rezultat je da S-300 automatski određuje parametre trajektorije kretanja vazdušnog objekta (udaljenost, brzinu, visinu, smer), pripadnost državi – „svoj-tuđi“, tip i stepen opasnosti, uslove pucanja i obezbeđuje optimalni raspored vazdušnih objekata po vatrenim divizionima radi njihovog gađanja.

S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca. Rastojanje na kojem kompleks deluje iznosi do 150 km, minimalna visina gađanja cilja je 10 m, maksimalna – je praktično plafon primene borbenih aviona. ZRK S-300 ima kratko vreme reakcije, visok stepen automatizacije procesa borbenog rada i veliki kapaciet proizvodnje vatre. Kompleks istovremeno može da pogađa šest ciljeva s navođenjem po dve rakete na svaki od njih.

Sponsored Links:

Važna karakteristika S-300 sastoji se i u tome što se rakete na daljinsko upravljanje isporučuju, transportuju i sadrže na borbenom dežurstvu u transportnim kontejnerima za puštanje u pogon i u toku 10 godina eksploatacije nisu im potrebne bilo kakve provere i regulisanje. Neposredno iz njih vrši se i puštanje raketa prema ciljevima.

Ovaj kompleks, u stanju je da vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih sredstava za napade iz vazduha. Savremeni ruski zenitno-raketni kompleksi S-300 stvaraju bazu za izgradnju ešalona odbrane, za čije savladavanje će protivnik morati da plati ogroman ceh – neprihvatljive gubitke aviona i raketa, koje učestvuju u napadu.

MIG – 29M / M2

Sponsored Links:

Avion Mig-29M/M2, za čiju je kupovinu Vojska Srbije zainteresovana, predstavlja poslednju kariku u lancu razvoja familije aviona Mig-29 koja je počela pre više od 30 godina i vodi se kao lovac 4++ generacije.Iako ima isto ime i sličan izgled kao i avion koji je Jugoslavija kupila 1987, Mig-29M/M2 je potpuno novi avion sa višestruko uvećanim borbenim mogućnostima u odnosu na Mig-29 koji se koristi u Srbiji. Lovci Mig-29 koji sada lete u Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije predstavljaju takozvani proizvod 9-12, odnosno 9-51 kada je u pitanju dvosed, što je letelica prve generacije proizvedene još u Sovjetskom savezu.

U odnosu na proizvod 9-12, novi Mig-29M/M2 (koji se u ruskoj terminologiji vodi kao proizvod 9-61 i 9-67 za dvosed), ima značajna poboljšanja, ali pre svega ima bolji radar, što je i bila glavna mana prvih modela. Mig-29 (9-12) ima radar N019, koji u zavisnosti od veličine cilja, ima domet od 35 do 60 kilometara. Ima mogućnost da prati deset ciljeva ali da dejstvuje samo po jednom u svakom trenutku.

Za razliku od njega, Mig-29M/M2 ima radar Žuk-ME, koji avion veličine lovca otkriva na 120 kilometara, a može da otkriva i ciljeve na zemlji i na moru. Tako cilj veličine tenka može da registruje na daljini od 25 kilometra dok za velike ciljeve poput razarača ta daljina može biti i do 250 kilometra. Može da prati deset ciljeva kao i da dejstvuje po četiri cilja odjednom.

Sponsored Links:

Zbog poboljšanih karakteristika Mig-29M/M2 može da koristi i rakete velikog dometa poput R-77, za razliku od „starijeg brata“ koji je mogao da koristi samo rakete kratkog (R-60 i R-73) i srednjeg dometa (R-27). Ima maksimalnu brzinu 2,35 puta veću od zvuka, top kalibra 30 milimetra sa 150 granata i devet podvesnih tačaka za smeštaj ubojnih sredstava i goriva.

Avion je razvijen na osnovu mornaričkog Mig-29K/KUB koji se koristi u indijskoj i ruskoj mornarici. Razlika je, pre svega, u tome što Mig-29M/M2 nema kuku za zaustavljanje na nosačima aviona i sklopiva krila za smeštaj ispod palube.

Sponsored Links:

U odnosu na Mig-35, koji je još u fazi ispitivanja, Mig-29M/M2 ima nešto slabiji radar pa se u nekoj literaturi taj avion zapravo navodi kao izvozna „osiromašena“ varijanta Mig-35.

U stručnoj javnosti su podeljena mišljenja oko kvaliteta i isplativosti nabavke Mig-29M/M2. Protivnici, pre svega, navode da taj avion još nigde nije uveden u upotrebu, pa ne postoje iskustva iz svakodnevne eksploatacije. Takođe, postoji bojazan da će, ukoliko taj avion ne doživi komercijalni uspeh i veliki broj prodatih primeraka, za deset ili 20 godina biti gotovo nemoguće naći rezervne delove.

MI – 17V

Sponsored Links:

Milj Mi-17 predstavlja izvoznu varijantu Mi-8, jednog od najpoznatijih helikoptera sveta, tačnije to je izvozni model varijante Mi-8MT čija je serijska proizvodnja započela još davne 1977. godine u Kazanju.

Srednji transportni helikopter Mi-17V-5 predstavlja višenamenski helikopter koji se osim za transport, juriš i desant može korisiti i za traganje i spasavanje. Njegova osnovna oprema obuhvata dnevno-noćni optoelektronski sistem za osmatranje i traženje sa infracrvenim sistemom za osmatranje prednje polusfere (FLIR) ruske proizvodnje UOMZ GOES-337M, reflektor SX-16, dizalica SLG-300 nosivosti 300 kg, naočare za noćno letenje (NVG), navigacijska oprema ABRIS koja može da prikazuje poziciju helikoptera na pokretnoj elektronskoj mapi i koja je prilagođena upotrebi NVG.

Proizvođač nudi ugradnju meteoroloških radara i druge opreme za traganje i spasavanje ruskog ali i zapadnog porekla.

Helikopter se može isporučiti sa ili bez zadnje ukrcno-iskrcne rampe, može imati dodatne tankove za gorivo (4 u teretnom delu i dva spoljašnja) koji povećavaju dolet i radijus kretanja. Umesto standardnih 36 sedišta može poneti 12 nosila za povređene. U helikopter se mogu montirati različiti moduli sa medicinskim kompletima.

Sponsored Links:

Pancir S1

Još jedan sistem PVO koji bi nama bio interesantan je artiljerijsko-raketni sistem Pancir-S1. Ovaj sistem bi bio idealan za zamenu sistema Strela-1 koji se koristi za odbranu aerodroma a služio bi i za zaštitu raketnih sistema Buk ili S-300 pre svega protiv niskoletećih ciljeva za šta je i namenjen. U Panciru je integrisano artiljerijsko naoružanje koje čini dva topa 2A38 kalibra 30 mm sa 1400 granata, efikasnog dometa do 4 km, brzine paljbe do 5000 granata u minuti, i 12 radikomandno vođenih raketa dometa 15 km po visini i 20 km po daljini. Poseduje svoj osmatrački radar dometa do 36 km i dva nišanska radara a tu je i elektrooptički sistem za upravljanje vatrom.

Da li će biti nešto od svega najavljenog, najbolje će pokazati vreme!

(izvor Intermagazin.rs)

loading...