U prosečnom srpskom domaćinstvu nalazi se barem pet aparata koji uvek troše struju, čak i ako su isključeni. Zato, ako želite da uštedite na računima za električnu energiju, potrebno je ne samo da ih isključite nego i da izvučete kabl iz utičnice.

Sponsored Links:

Na taj način uštedećete 251 vat struje dnevno, odnosno oko 600 dinara godišnje. Punjač za telefon, digitalni risiver za TV, televizor, kompjuter i laptop, kao i uređaji s ugrađenim tajmerima kućni su aparati koji imaju „tajni život“, pišu američki naučnici.

Taj „tajni život“ odgovoran je za potrošnju struje koja nekom može da izgleda zanemarljiva, ali je opet – potrošena struja. Punjač za telefon u utičnici bez obzira na to što je telefon napunjen nastaviće da troši 1,2 vata dnevno, isključeni digitalni risiver za TV troši 22 vata struje dnevno, a televizor 24.

Ako isključite kompjuter i laptop, a pritom ne izvučete kabl iz utičnice, potrošićete oko 96 vati dnevno, dok isključen uređaj s ugrađenim tajmerima troši 108 vati dnevno. Sve kad se sabere, dnevna ušteda je 250 vati struje.

Sponsored Links:

TROŠADŽIJE

-punjač za telefon troši 1,2 vata dnevno
-TV risiver troši 22 vata dnevno
-isključen televizor troši 24 vata dnevno
-isključen kompjuter ili laptop troše 96 vati dnevno
-uređaji s tajmerom troše 108 vati dnevno

(Izvor: Kurir.rs)

loading...
loading...