S.Ć. (35) se javio u beogradski Urgentni centar zbog tegoba u stomaku. Nakon gastroskopskog pregleda utvrđeno je da u želucu ima 10 centimetara dugačak predmet. Psihijatrijski bolesnik S. Ć. (35) živeo je čitavih 16 meseci s mobilnim telefonom u želucu.

Sponsored Links:

On je još oktobra 2014. godine u nervnom rastrojstvu progutao telefon nokija N86 i ko zna koliko bi tako živeo da lekari u beogradskom Urgentnom centru pre dve nedelje na rutinskom pregledu nisu otkrili ogromno strano telo u njegovom stomaku!

Nakon višečasovne operacije, telefon je nesrećnom S. Ć. izvađen iz stomaka i on se trenutno oporavlja na odeljenju hirurgije Urgentnog centra.

Prema izvoru iz Urgentnog centra, lekari koji su pregledali pacijenta ostali su u potpunom šoku kada su prilikom gastroskopije uočili deset centimetara dugačak i 134 grama težak telefon u njegovom stomaku.

Sponsored Links:

„Pacijent je zbog stomačnih tegoba primljen u ambulantu i nakon uobičajenih pregleda poslat je na gastroskopiju, pomoću koje se želudac i njegov zid detaljno pregledaju. I tada smo na ekranu imali šta da vidimo. Ni manje ni više nego veliki crni mobilni telefon zaglavljen u želucu. Za sve ove godine koliko radim još nisam video nešto slično“, otkriva izvor, koji je radio u toj smeni. Kako kaže, odmah po završetku pregleda pacijent S. Ć. je poslat na operaciju.

„Nakon nekoliko sati hirurške intervencije crna nokija N86 je izvađena iz želuca i pacijent je smešten na hirurško odeljenje. Nije životno ugrožen niti ima ikakve smetnje. Kasnije smo saznali da je reč o psihijatrijskom bolesniku, koji je telefon progutao u nervnom rastrojstvu“ dodaje izvor.

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević objašnjava kako je moguće da nekome uopšte padne na pamet da proguta mobilni telefon i da tako živi skoro godinu i po dana.

loading...

„Kada dođe do pogoršanja svesti, psihijatrijski bolesnici su u stanju da urade veoma čudne stvari, tako da gutanje mobilnog telefona nije ništa novo. Potrebno je da budu u stanju psihoze, rastrojstva ili u napadu šizofrenije.

Bolesnici koji boluju od takvih vrsta nervnih oboljenja slede samo svoje unutrašnje glasove i da bi progutali telefon moraju biti veoma motivisani. U stanju su po nekoliko puta da probaju dok ne uspeju. Predmete obično podmažu mašću ili uljem i pomoću nekog štapića uguraju do jednjaka, koji je veoma elastičan, pa je zato moguće da takva stvar dospe do želuca“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, pacijent je preživeo s mobilnim u stomaku samo zato što je telefon dovoljno kabast da se zadrži u želucu i ne krene ka crevima.

„Kada stigne do proširene granice između jednjaka i želuca, s obzirom da je kabast i pljosnat, telefon probije tu membranu i nesmetano se uglavi u želudac, jer dalje ne može. On tu može godinama da stoji i tek se pomoću rendgena ili gastroskopije može otkriti“, dodaje Milivojević.

Sponsored Links:

Bivši direktor Kliničkog centra dr Miljko Ristić kaže da ovo nije prvi put da se u Urgentnom centru vade razni predmeti iz utrobe pacijenata. „U svojoj praksi imao sam na stotine sličnih slučajeva. LJudi gutaju žilete, slavine, olovke, kašike, sve i svašta, tako da ovo niti je prvi put niti je nešto neobično za nas“, priča dr Ristić.

Neuropsihijatar dr Saša Vujošević otkriva da su zatvorenici, baš kao i psihijatrijski bolesnici, skloni gutanju predmeta.

„Takvim trikovima najčešće se služe zatvorenici koji žele bar nakratko da pobegnu iz zatvorske ćelije i dobiju neku povlasticu. Oni gutaju kašike, viljuške, žilete, što zahteva hiruršku intervenciju i medicinsku pomoć. Razlika je u tome što bolesnici to urade zbog nervnog rastrojstva ne misleći o posledicama, dok zatvorenici to urade smišljeno i vrlo obazrivo“, priča dr Vujošević.

Telefon nokija N86, koji je 16 meseci bio zaglavljen u stomaku pacijenta S. Ć., spada u starije modele te marke. Težak je 134 grama, dug 10,4 centimetra, širok 5,4 i debljine 1,6 centimetara. Radi se o telefonu „slajder“ oblika (na polupreklop), a u prodavnicama mobilnih uređaja kažu da ga već godinama nemaju u prodaji.

Sponsored Links:

(Izvor: Pravda.rs)

loading...