Još kada je bio dete, nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić smatrao je da je Josip Broz Tito oličenje svakog zla, pa je se priključio grupi koja je pokušavala da likvidira maršala i da zemlju oslobodi komunizma.

Sponsored Links:

Tok njegovog razmišljanja promenio se 1944. godine, kada je optužen da je četnik, i kada su mu komunisti pretili da će ga ubiti. Tri decenije kasnije, sa grupom istomišljenika spremao je atentat da Tita.

– U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda – rekao je Stevlić za TV Prva, koji smatra da je Brozov režim bio najgori sistem vladavine od od Adama i Eve. Prvu bombašku akciju su simbolično izveli na Svetog Savu sedamdesetih godina, a simbolično je nazvana “Šest svetosavskih bombi”

– Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u Njujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku i Klivlendu – dodao je on.

Sponsored Links:

Američki mediji tada su izveštavali o pokušaju ubistva jugoslovenskog maršala. Druga prilika im se ukazala kada je Broz doputovao u Ameriku.

– Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala – dodao je Stevlić.

Međutim, ta prilika im je propala, kao i ona kada je Tito došao u posetu Beloj kući, jer je prilaz njegovom automobilu bio nemoguć. Pokušaj atentata nije prošao bez posledica, jer su usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma.

loading...

Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora. Sada kaže da se kaje što je ikada učestvovao u tim akcijama.

– Svi smo mi udarili glavom u zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale – zaključio je Stevlić.

(Izvor: Telegraf.rs)

loading...