Staroplaninsko selo Gostuša, koje godinama istražuju stručnjaci, jedinstveno je po tome što što su kuće i ostali objekti u njemu izgrađeni od kamena i blata. Sve što su meštani mogli da izgrade, izgradili su koristeći kamen koji se nalazi u okruženju.

Sponsored Links:

Ovo selo, koje se u poslednjim godinama svelo na stotinaka uglavnom starijih stanovnika, predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i proglašeno je zaštićenim kulturno-istorijskim dobrom.

Zanimljiva i nesvakidašnja, priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Sponsored Links:

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica.

To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

loading...

Iako podignute na nizbrdici, bez savremenih materijala i prepuštene zubu vremena, ove kuće i dalje odolevaju, što samo pokazuje s kolikim su majstorstvom građene. Prethodnih godina u Gostuši su i obnovljene neke od njih, pa danas tamo postoje i kategorisana tursitička domaćinstva i etno-kuće.

Selo se nalazi na 30-ak kilometara od Pirota. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i autentična arhitektura, samo su neki od razloga za posetu Gostuši.

Svetska banka finansirala je obnovu nekih objekata u ovom selu, dok je Turistička organizacija Pirota uključena u korišćenje kapaciteta za seoski turizam, tako da postoji interes da se se specifičan ambijent očuva.

Sponsored Links:

(Izvor: Telegraf.rs)

loading...