Ne kaže se džabe da „Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu“, jer je reč o najvećoj slavi u Srba. Međutim, malo slavljenika zna za tropar posvećen Svetom Nikoli Čudotvorca, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sponsored Links:

– Tropar je kratka crkvena pesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, pa tako svaki praznik ima svoj tropar. On se peva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača.

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

„Pravilo vere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogastvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.“

Sponsored Links:

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Jedan od mogućih razloga za veliku popularnost Svetog Nikole kod Srba, čije ime nosi više od 600 srpskih crkava, zapravo je sasvim ovozemaljski. Kako pada u vreme posta, a za posan ručak se u kući uvek imalo. Hleb, kupus i krompir za ručak, uz rakiju, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu, tvrde etnolozi.

loading...
loading...