Blizu spomenika Petrova gora, u centralnom delu Hrvatske, u Karlovačkoj županiji, nalazi se jedna napuštena kuća u šumi.

Sponsored Links:

Spolja izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko spratova, ništa posebno. Zanimljiv deo je lift, koji ne ide na gornje spratove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara.

Ova tajna radio relejna stanica dizajnirana je da izdrži atomski udar. Ovaj fascinantni objekat bio je jedna od najčuvanijih tajni bivše JNA.

Sponsored Links:

Magarečevac, kako se zove ova stanica, izgrađen je tako da je ukopan u steni, a svojoj posadi pružao je zaštitu od atomskog udara i imao resurse za skoro tri meseca života ispod zemlje.

Kako je za specijalizovanu stranicu o Petrovoj Gori objasnio Zlatko Cišper, penzionisani brigadir, prostire se na 2.000 kvadratnih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju.

loading...

Svi prostori su međusobno podeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom delu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruisana da razbiju i zaustave talas nuklearnog udara.

Pogledajte video:

loading...