Najnovija istraživanja su pokazala da bi glavna hranljiva materija u maslinovom ulju, mogla bi da spreči razvijanje tumora u mozgu. Ovaj važan sastojak sadrži jedinjenje koje se zove oleinska kiselina koja sprečava gene, koji uzrokuju nastanak kancera, da funkcionišu u moždanim ćelijama.

Sponsored Links:

Nije jasno da li povećavanje našeg konzumiranja maslinovog ulja može da spreči nastanak raka, međutim, nalazi istraživanja mogu da vode ka novoj terapiji. Autor studije dr Gracjan Miklevski, sa Edinburg Univerziteta je rekao:

– Iako ne možemo da kažemo da maslinovo ulje u ishrani sprečava rak mozga, naša istraživanja ukazuju da oleinska kiselina može da podrži proizvodnju molekula ćelija, koje suzbijaju tumor, a nastale su u laboratoriji. Dalja istraživanja mogu da odrede ulogu koju maslinovo ulje može da ima u zdravlju mozga.

Šta su istraživanja pokazala:

Sponsored Links:

Istraživači sa Edinburg Univerziteta su analizirali uticaj oleinske kiseline na ćelije molekula, poznate kao miR-7, koji su poznati po tome što suzbijaju formaciju tumora mozga.

Rezultati, objavljeni u časopisu molekularne biologije, otkrili su da oleinska kiselina sprečava specifični protein da sprečava proizvodnju miR-7. Oleinska kiselina bi stoga indirektno povećavao nivo miR-7, koji pomaže u sprečavanju formiranja tumora mozga.

(Izvor: Srbijadanas.com)
LAJKUJ I PODELI SA PRIJATELJIMA 🙂

loading...
loading...