Ruski predsednik Vladimir Putin lično se umešao u informatičke napade koji su obeležili izbore u Sjedinjenim Državama, kako bi se osvetio demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, tvrde dvojica visokih američkih zvaničnika obaveštajne službe.

Sponsored Links:

Američka mreža NBC prenosi, pozivajući se na dvojicu zvaničnika, da je ruski predsednik dao uputstva kako da se filtriraju i koristite poruke ukradene demokratama u informatičkim napadima, a zvaničnici kažu da u „velikoj meri veruju“ tim zaključcima.

Prošle nedelje je „Vašington post“ otkrio je tajni izveštaj u kojem je CIA zaključila da je Rusija intervenisala u izbornoj kampanji kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi, a izabrani predsednik je odbio te tvrdnje.

Kako javlja NBC, razlog za ovako seže čak pet godina unazad: Vladimir Putin nikada nije oprostio Hilari Klinton što je 2011. godine kao američka državna sekretarka davala izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a navodno je i podsticala demonstrante da izađu na ulicu.

Sponsored Links:

Ovo je bio prvobitni Putinov cilj, ali je, prema tvrdnjama zvaničnika, on kasnije podstaknut i željom da se svetu pokaže slabost američke politike i unese podele među glavne saveznike SAD-a kako bi se ostavio utisak da se Amerika ne može posmatrati kao verodostojni svetski lider.

Američke obaveštajne službe pomno će ispitati imovinu ruskog predsednika radi mogućeg protivnapada, dodaje NBC pozivajući se na američke zvaničnike.

loading...