Beskamatna kupovina na rate dobro zvuči i veoma je privlačan način da obnovite belu tehniku i druge kućne aparate, a da to ne bude preveliki udarac na mesečni budžet. Jedan od onih građana koji se polakomio na ovakvu ponudu je naš čitalac Rade Zlatković iz Zrenjanina.

Sponsored Links:

– Privukao me je oglas prodavnice „Win win“ u Zrenjaninu za beskamantnu kupovinu. Kupio sam određenu robu, preuzeo je, a u prodavnici su mi rekli da će me naknadno pozvati da potpišem neke papire, kažu čista formalnost. Bez ikakvog objašnjenja o čemu se radi – priča za Zaštitnik gospodin Zlatković. Ubrzo je usledio poziv iz prodavnice.

– Bila je gomila papira. Pokazali su mi gde sve treba da potpišem. Nije bilo šanse da iščitam jer je reč o hrpi dokumenata. Nakon toga sam iz Euro banke dobio kovertu sa karticom i obaveštenje da na računu imam određenu svotu novca koji mogu da trošim, kupujem na rate, povoljno. To me nije zanimalo. Nisam trošio taj novac, nisam ništa kupovao ni plaćao tom karticom.

Samo sam plaćao naznačenu ratu za kupljenu robu u „Win winu“. To sam, naravno, otplatio. Sada mi banka traži da im svakog meseca plaćam nadoknadu za održavanje tih para na računu koje ja niti sam tražio, niti sam trošio – ogorčeno priča Zlatković i dodaje:

Sponsored Links:

– Dakle, njihove pare u njihovoj banci, a moja globa! Čista prevara. Očigledno je da je njihov plan da zloupotrebe tu beskamatnu kupovinu. Nije bitno o kojoj svoti novca je reč, već to da su mi uvalili na silu nešto što nisam tražio i što mi niko prilikom kupovine nije predočio – kaže Rade Zlatković koji kaže da se oseća prevarenim.

On nije jedini koji nam se obratio sa istim problemom. Brojni čitaoci su imali istu situaciju i sa drugim prodavnicama gde se ispostavilo da se iza beskamatnih kupovina zapravo kriju kreditne kartice, pa čak i krediti banaka sa kojima te radnje imaju sklopljene ugovore.

Svi su nam rekli isto, da ih niko nije informisao šta zapravo podrazumeva beskamatna kupovina – da postaju dužnici po kreditima ili kreditnim karticama.
Što se konkretnog slučaja Radeta Zlatkovića tiče, ponuda glasi ovako:

loading...

– Kupac postaje korisnik „masterkard“ kreditne kartice, koja nakon otplate kupljene robe ostajena raspolaganju kupcu za naredne kupovine. Minimalni iznos koji se može kreditirati je 3.000, a maksimalni 200.000 dinara. Iznos može da se deli na tri, šest, devet ili 12 mesečnih rata bez kamate. Iznosi od 30.000 do 70.000 dinara mogu se dodatno kreditirati na 18 i 24 mesečnih rata.

Za iznose do 50.000 dinara zahtev se podnosi samo uz ličnu kartu. Međutim, to podrazumeva mesečno održavanje kartice. Ukoliko je transakcija podeljena na do 12 mesečnih rata održavanje je 200 dinara, a ukoliko je na 18 ili 24 mesečne rate održavanje je 250 dinara. Uslov je da podnosilac zahteva bude u radnom odnosu ili da je penzioner.

Dakle, ako ste robu kupili na 12 mesečnih rata, za to morate da izdvojite dodatnih 2.400 dinara, dok za dvostruko duži period taj iznos čak 6.000 dinara. Tako da, uprkos tome što nema kamate, kupac je primoran da izdvoji određenu sumu novca mimo vrednosti robe koju je pazario.

Brzi krediti, nesnosne kamate

Sponsored Links:

Još nepovoljnija opcija od kartica su krediti bez odlaska u banku. Ovakve ponude imaju skoro sve prodavnice koje nude belu tehniku, nameštaj, mobilne telefone… Brzi krediti koje podižete bez odlaska u banku su jedna od najskupljih pozajmica, daleko nepovoljnija od, na primer, keš kredita, pa čak i od kreditnih kartica.

To što ste oslobođeni odlaska u banku, na pozajmljenih 100.000 dinara može da vas košta čak 15.000 više na godišnjem nivou nego da ste uzeli keš kredit. Jer, kamata na dinarski keš kredit je otprilike devet odsto na godišnjem nivou, dok je na brzi, bez odlaska u banku, i do 36 odsto kada se saberu svi troškovi ove pozajmice. Kako su nam objasnili u jednoj banci koja daje ovu vrstu pozajmice, procedura izgleda ovako:

– Od dokumenata potrebni su lična karta, potvrda o zaposlenju i primanjima, a bankar dolazi sa laptopom u prodavnicu, proverava kreditnu sposobnost budućeg klijenta i obrađuje kredit. Rate se uplaćuju svakog meseca na račun banke koja je odobrila ovaj zajam. Ako je reč o manjem zajmu, do 60.000 dinara, potvrda o zaposlenju nije potrebna.

Rok otplate je uglavnom do 48 meseci. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod drugih kredita koji podrazumevaju odlazak u banku i podnošenje prateće dokumentacije – objašnjavaju bankari.

Sponsored Links:

(Izvor: Informer.rs)

loading...