Vojna vežba, gađanje, medicinska obuka… samo su neke od stvari kojima će se baviti Timočka brigada rezervnog sastava Vojske Srbije u narednom periodu na strelištu Krivul kod Zaječara.

Sponsored Links:

Ova, dvonedeljna obuka koja traje već nekoliko dana, a u njoj zapravo učestvuju muškarci koji su deo rezervnog sastava Vojske Srbije, i koji su u prethodnom periodu pozvani da se odazovu obuci. To su bile one „plave koverte“ koje su letos iznenadile mnoge muškarce širom Srbije.

Kako kažu u Ministarstvu odbrane, radi se o pozivanju na vežbe koje nije ništa neuobičajeno, i koje se do sada povremeno radilo.

Međutim, bitna razlika je u tome što ova sada, a i buduće, traje dve nedelje, za razliku od ranijih koje su bile jednodnevne.

Sponsored Links:

– To je deo redovnih aktivnosti u Vojsci. Takvih vežbi će još biti, pozivaće se rezervni sastav u određeno vreme i određeni profili – kažu u Ministarstvu.

U narednom periodu na strelištu Krivul vežbaće pripadnici koji čine jedinicu ekvivalenta čete, i koji su na vežbu pozvani preko lokalnih centara
Ministarstva odbrane Zaječar, Bor, Negotin i Pirot.

Tri dela obuke!

loading...

Ova vojna vežba ima tri dela, odnosno osnovnu, sprecijalističku i kolektivnu obuku. Takođe, kako navode iz Ministarstva odbrane, osobe iz rezervnog sastava se ovom prilikom obučavaju za nekoliko specijalnosti: strelac, puškomitraljezac, mitraljezac, snajperista, nišandžija i razni poslužioci, ali i za radio – telegrafiste, medicinske tehničare i vozače.

Posle 20 godina ponovo u vojsci!

Desetar Ivan Živić prvi put je na vojnoj vežbi, nakon što je vojni rok služio pre više od dvadeset godina.

Sve što radimo višestruko je korisno, a dodao bih i da je hrana zaista dobra, a starešine korektne prema nama i u svemu izlaze u susret – kaže on, uz opasku da mu prija što njegovi „saborci“ dolaze sa raznih strana, pa je tako upoznao ljude i iz drugih mesta.

Sponsored Links:

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnik Vladica Vučković kaže da vojna vežba poput ove nije realizovana dugi niz godina, jer je rezervni vojni sastav uglavnom pozivan na jednodnevne vežbe.

– Ove godine su stvoreni uslovi da se dve nedelje obučava jedinica ekvivalenta čete, a prvenstveni cilj je da se lica iz rezervnog sastava obuče za izvršenje namenskih zadataka u logorskim uslovima, koji su približni ratnim. Većina njih nije bila na ovakvim aktivnostima još od odsluženja vojnog roka, pa je cilj i da se oni podsete, ali i unaprede svoje veštine, a i nešto novo nauče – kaže potpukovnik Vučković.

Pored druženja, pripadnici rezervnog sastava se na ovom mestu bave i gađanjem iz raznih vrsta oružja, poput automatske puške puškomitraljeza i snajperske puške.

– Veoma sam zadovoljan rezultatima, ali i motivacijom vojnika iz rezervnog sastava. Zadovoljstvo je bilo gledati kako iz dana u dan napreduju, s obzirom da su među njima i oni koji su vojni rok služili pre više od dve decenije. Ovo je samo još jedna potvrda da Vojska Srbije može u svakom trenutku računati na lica iz rezervnog sastava – kaže komandir čete, major Marijan Stamenković.

Sponsored Links:

Nekima od prisutnih ovo nije prva vežba, poput rezervnog vodnika Ivan Antunovića iz Zaječara, koji je i pre oko godinu i po dana bio na sličnoj vojnoj vežbi u Pančevu, na obuci za rezervne podoficire.

– Zbog toga mi nije teško pala ova dvonedeljna obuka, pogotovo što smo se dobro uklopili i među ljudima vlada dobra atmosfera – kaže Antunović i dodaje da, sem par žuljeva i poneke “sitne prehlade”, nije bilo većih problema.

Paralelno sa obukom pešadijske čete, u kasarni u Zaječaru traje osposobljanje osoba iz rezervnog sastava logističkih specijalnosti, od posebnog značaja, posebno kada je reč o rekonzervaciji i opravci neispravnih motornih vozila i pripremi i podeli hrane. Reč je o osobama koje su mehaničari i elektromehaničari za motorna vozila i kuvari.

Sponsored Links:

(Izvor: Espreso.rs / Blic.rs)

loading...