Rusija je pokrenula kampanju potkopavanja uticaja Zapada u istočnoj i srednjoj Evropi, koristeći tajne ekonomske i političke taktike, zaključio je u svom izveštaju „Centar za strateške i internacionalne studije“ iz Vašingtona.

Sponsored Links:

Njujork Post prenosi zaključak izveštaja pod zanivom „Kremljov priručnik: Razumevanje ruskog uticaja u istočnoj i srednjoj Evropi“, koji je ustvrdio da vlada Rusije koristi prijateljski raspoložene političare u pojedinim zemljama kako bi uspostavila kontrolu nad energetskim tržištima, kao i to da nastoji suzbiti antikorupcijske zakone kako bi privukla vlade Bugarske, Mađarske, Letonije, Srbije i Slovačke.

„U pojedinim zemljama ruski uticaj postao je toliko prisutan i endemičan da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost pojedinih zemalja, pa i njihovu prozapadnu orijentaciju, te evro-atlantsku stabilnost“, stoji u izveštaju koji je nastao nakon 16 meseci rada CSIS i Centra za demokratske studije iz Sofije.

Izveštaj je izišao u trenutku ubrzanog pogoršavanja odnosa između SAD i Rusije.

Sponsored Links:

SAD su se nedavno povukle iz razgovora sa ruskim liderima o ratu protiv ID u Siriji. Barak Obama je optužio Rusiju da hakerskim napadima na kompjutere Demokratske stranke nastoji da manipuliše predsedničkim izborima u SAD ove godine u korist Donalda Trampa.

Vladimir Putin takve optužbe uporno pobija.

„Kremljov priručnik“ podvlači i to da Rusija brojnim ugovorima o „megaposlovima“ nastoji da proširi svoj uticaj u Evropi. Tako je sa Mađarskom sklopila ugovore vredne 12,2 milijarde evra o gradnji 2 nuklearne elektrane. Šta se Bugarske tiče, ona je postala osetljiva na rusko preuzimanje kao nastavak ključnog uticaja SSSR na ekonomiju te zemlje u prošlosti.

loading...

Heder Konli iz CSIS, koja je u vladi Džordža W. Buša od 2001. do 2005. bila zamenica savetnika državnog sekretara u odeljenju za evropska i evroazijska pitanja, kazala je za Njujork Post da su ova saznanja razlog za zabrinutost.

„Prvi korak je da uočimo da se to dešava … U pitanju je kako mi vidimo sebe i funkcionisanje naše demokratije“, kazala je.

loading...