Portal „Biznis insajder“ objavljuje listu najopasnijih sistema naoružanja koje primenjuje ruska vojska, a posebno ističe podmornice i protivraketne sisteme.

Sponsored Links:

Raketni brod „Bora“ jedno je od ubojitih ruskih oružja. To je „katamaran -hoverkraft“ koji dostiže prosečnu brzinu od 100 kilometara na čas. Glavno oružje hoverkrafta jeste sistem supersoničnih protivbrodskih raketa „Moskito“. Salva od osam raketa „Moskit“ može da uništi svaki savremeni ratni brod, uključujući i nuklearni nosač aviona.

Osim toga ima i 20 protivavionskih raketa „Osa-M“. Skoro je nemoguće da se hoverkraft „Bora“ zaustavi kada se kreće na vazdušnom jastuku. Kreće se brzinom od 100 kilometara na sat i može da ponese posadu od 68 mornara.

Pancir-S1″ je kombinovani sistem protivvazdušne odbrane sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Pancir je mešoviti(hibridni) topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh i dva topa kalibra 30 mm. Zamišljen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica.

Sponsored Links:

Posebno je opasna „nevidljiva“ podmornica „Novorosijsk“ porinuta 2013. godine u Sankt Peterburgu.

Ona je postala prva od šest dizel podmornica klase „Varšavjanka“. Prema rečima konstruktora, zahvaljujući stelt-tehnologiji, nju je, kada zaroni, praktično nemoguće otkriti, piše „Biznis insajder“.

Lovac „MiG-35″ je efikasan kako u vazdušnim bitkama, tako i u visokoprecizni napadima. Razvija brzinu do 2.400 kilometara na čas, uprkos tome što je gotovo za trećinu teži od svog prethodnika.

loading...

MiG-35“ je u stanju da uništava morske i kopnene ciljeve sa velike udaljenosti i da vrši izviđačke letove.

Protivavionski raketni sistem „Buk-M“ takođe spada među najjača ruska oružja. Domet raketa „9M317“, kojima je opremljen sistem, doseže 46 kilometara, a bojevi dio rakete je težak 70 kilograma, piše portal.

„RS-24 – Jars“ menja „Topolj-M“. Ova interkontinentalna balistička raketa nosi nekoliko blokova za individualno navođenje sa termonuklearnim punjenjem, a njen maksimalni domet je 11 hiljada kilometara.

Po snazi, ova raketa je 100 puta jača od bombe koju je Amerika bacila na Hirošimu 1945. godine, ističe „Biznis insajder“.

Sponsored Links:

Portal ističe i bombarder „TU-160“ – to je najveći supersonični avion na svetu. Poseduje najmoćniji motor koji je ikada ugrađen u borbeni avion i može nositi do 40 tona naoružanja.

„Tenk T-90“ je najnapredniji tenk koji danas koristi ruska vojska. Ima top kalibra 125 milimetara, kao i protivavionski mitraljez na daljinsko upravljanje.

Podmornice klase „Borej“ naoružane su sa 16 raketa „Bulava“ od kojih svaka ima šest do deset bojevih blokova i predstavlju „silu koju ne treba ignorisati“, navodi „Biznis insajder“.

„Helikopter Mi-28“ je udarni helikopter naoružan topom „2A42“ kalibra 30 milimetara, a može da nosi i navođene i nenavođene rakete.

Sponsored Links:

Protivavionski raketni sistem „S-300“ najbolji je za obaranje aviona. Ovaj sistem može oboriti šest aviona odjednom, lansirajući na njih 12 raketa.

Sve što se nađe u vazduhu u radijusu od 300 kilometara od sistema u opasnosti je, navodi portal.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sponsored Links:

loading...