Prostor današnjeg Beograda naseljen je od davnina o čemu svedoče mnogobrojne iskopine koje se nalaze na teritoriji današnje srpske prestonice. Ipak, malo ljudi zna šta se nalazilo na mestu današnje Knez Mihailove ulice.

Sponsored Links:

Drevni Singidunum, grad koji se nalazio na mestu današnjeg Beograda i na čijim temeljima je zapravo i nastala današnja prestonica Srbije, bio je antički grad koji su prvo naselili Skordisci još u 3. veku p.n.e, a kasnije su ga utvrdili Rimljani.

Rimljani su započeli sa osvajanjem okoline Singidunuma tokom 1. veka p. n. e. Singidunum je postao važno strategijsko mesto duž Vie Militaris – važnog rimskog puta koji je povezivao tvrđave i naselja duž granice sa Dunavom.

Singidunum je dostigao svoj vrhunac u prvog veku nove ere. Izgradnjom rimskog vojnog utvrđenja, koje danas poznajemo kao Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan, počeo je da raste i grad oko njega čije su se ulice sekle pod pravim uglom.

Sponsored Links:

Baš u pravcu kojim se pruža današnja Knez Mihailova ulica nekada je išla rimska Via Cardo – glavna saobraćajnica grada. Tako je još u Rimsko doba ovo postao centar grada. Studentski trg je bio rimski forum, okružen termama koje su otkrivene tek ’70-ih godina 20. veka tokom rekonstrukcije trga ispred Filozofskog fakulteta.

Celom dužinom današnjih ulica Kosovske i Majke Jevrosime prostirala se glavna nekropola Singidunuma.

Iako su delovi ovakve arhitekture grada ostali do današnjih dana, prilikom promena koje je Beograd doživeo u srednjem veku i spuštanja na reke, čitav ovaj potez je postao daleka periferija. Osim Carigradskog druma koji se pružao na prostoru današnjeg Bulevara Kralja Aleksandra koji je i dalje korišćen, sva ostala aktivnost se dešavala kraj reka.

loading...

Tako je ostalo sve do 20. veka kada je ulica Kneza Mihaila ponovo postala centar Beograda.

loading...