Vrsta karcinoma kod kog je zabeležen najmanji postotak izlečivosti je rak gušterače ili pankreasa, koji spada u retku, ali izuzetno podmuklu bolest.

Sponsored Links:

Jedan od najvećih problema kod malignog tumora gušterače je to što kasno uzrokuje smetnje, pa je kad se otkrije najčešće u uznapredovalom stadijumu, kada ga nije moguće hirurški odstraniti.

Statistika pokazuje da više od 95% obolelih od raka pankreasa umire u roku od dve godine nakon dijagnoze.

Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, ishrana preterano bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena fizička aktivnost, kao i ranije bolesti poput pankreatitisa, dijabetesa i ciroze jetre.

Sponsored Links:

Najčešće oboljevaju ljudi u čijoj užoj porodici je već bilo obolelih od raka pankreasa, raka ili polipoze debelog creva, naslednog raka dojke, pankreatitisa, melanoma i raka jajnika.

Istraživanja pokazuju da je pušenje uzrok 20-30% slučajeva raka pankreasa, a kao preventiva se preporučuje povećano uzimanje voća, povrća i žitarica, uz smanjeno konzumiranje crvenog mesa.

Pretpostavlja se da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od pojave raka pankreasa, kao i uzimanje vitamina B grupe, B12 i B6, kojih ima u ribi, školjkama, mlečnim proizvodima, jajima, teletini, integralnom hlebu, telećoj džigerici, sojinim klicama, mahunarkama i paprikama.

loading...

Češći je kod muških nego kod ženskih osoba.

Kad se simptomi bolesti pojave, direktno zavise od lokalizacije i veličine tumora. Uglavnom se javlja bol u gornjem dijelu stomaka ili u leđima, često sa širenjem pod lopatice, koji se pojačava nakon jela ili kod ležanja, a popušta obično pri naginjanju prema napred.

Prisutna je opšta slabost, gubitak apetita i znatan gubitak težine. Mogu biti prisutni mučnina i povraćanje, čak i duže vreme nakon uzimanja obroka, ali i žutilo kože, očiju i tamna mokraća.

Često se javljaju anoreksija i depresija. Pregledom se obično otkrije žutica, hepatomegalija (povećana jetra), bolna osetljivost u abdomenu ili se sam tumor može napipati pritiskom na stomak, baš kao i povećana žučna kesa. Ipak, klinička slika i pregled pacijenta mogu biti i bez ovih simptoma.

Sponsored Links:

Za karcinom gušterače se kaže da je podmukla bolest, jer se u vreme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva već proširio u lokalne strukture ili metastazirao u jetru i pluća.

Kada je o izlečenju reč, prognoze su vrlo tmurne. Delimično odstranjenje gušterače ili odstranjenje gušterače i dvanaestopalačnog creva je jedino što eventualno može dovesti do izlečenja. Međutim, tumor je moguće odstraniti kod svega 15% bolesnika, a izlečiv je kod samo 3%.

Petogodišnje preživljavanje zabeleženo je kod svega 15-20 % obolelih, ali hemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljavanje.

Srednje preživljavanje, ukoliko tumor nije moguće operisati je samo 5 meseci.

Sponsored Links:

(Izvor: Telegraf.rs)

loading...