Mila Đinđić i Gordana Filipović, majka i sestra pokojnog premijera, još 2011. podnele krivičnu prijavu protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića.

Sponsored Links:

Posle izjave Miloša Simovića, pripadnika „zemunskog klana“ koji je osuđen u predmetu za ubistvo premijera, da je jedan političar naručilac ubistva Zorana Đinđića, većina članova tadašnje vlade u panici je da bi mogao da obelodani ime nalogodavca, saznaje Kurir.

Kako kaže naš izvor, nekoliko bivših ministara iz tog vremena juče je razgovaralo o tome da li je sad trenutak da u javnost ispliva ko je naručio ubistvo.

Upire prstom u političare

Sponsored Links:

– Simović je opet upro prstom u neke političare, ali je ponovo izostalo ono čega se svi plaše, a to je da kaže konkretno ime. Nekolicina bivših ministara naslućuje da on može da izgovori i ime nalogodavca, jer je na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije insistirao na toj temi – kaže naš sagovornik.

Simović je, inače, na suđenju 2011. godine kazao da je reč o političaru koga zovu Ćoki. Javnost je ubrzo počela da licitira da se iza nadimka Ćoki krije jedan od lidera DOS Nebojša Čović. Krajem 2011. majka pokojnog premijera Mila Đinđić i njegova sestra Gordana Filipović Đinđić podnele su krivičnu prijavu protiv Čovića i predsednika Nove Srbije Velimira Ilića zbog neprijavljivanja priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak, dok je protiv Čovića podneta i zbog podstrekivanja na ubistvo predstavnika najviših organa. Dokle se stiglo s tom prijavom, koja je podneta u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, nismo uspeli da saznamo jer nam nije stigao odgovor iz advokatske kancelarije koja vodi predmet.

Čović juče nije bio raspoložen da se vraća na detalje sa suđenja za ubistvo premijera.
– Svojevremeno sam sve to komentarisao i zaista ne želim ponovo o istom. Niti sebe vidim niti prepoznajem u svemu tome, a ko koga i na šta namešta i kako se pakuju i nameštaju takozvani zaštićeni svedoci, to nije moje da objašnjavam – izjavio je Čović.

loading...

Klan Milošević

Upitan kakve konkretno sumnje ima kad govori o pakovanju i nameštanju zaštićenih svedoka i na koga misli, Čović nije konkretno odgovorio.
– Nemam nikakve sumnje, već samo zaključujem – kratko nam je rekao i završio razgovor.

Zoran Živković, koji je posle atentata seo u fotelju premijera, rekao je za naš list da istraga o političkim motivima ubistva predsednika vlade još traje i da traje predugo.
– Zorana je mogao da ubije samo neko ko je imao kontakt sa ubicama, motiv i novac, a to je klan Milošević. Ali to ne mogu da dokažem – kaže Živković.

VELJA, KOŠTUNICA I ČEDA SE UĆUTALI

Sponsored Links:

Velimir Ilić juče nije odgovarao na pozive Kurira, a komentar nismo uspeli da dobijemo ni od bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice niti od udovice premijera Ružice Đinđić. Na pozive nije odgovarao ni portparol LDP, pa smo ostali uskraćeni i za komentar Čedomira Jovanovića.

TAJNO LEGIJINO PISMO VELJI I ČOVIĆU

Osumnjičeni Nebojša Čović i Velimir Ilić početkom 2003, nakon što je Ilić primio pismo Milorada Ulemeka, kojim se Ilić poziva da se uključi u akciju ponavljanja 5. oktobra kao opštenarodnog bunta, dakle, nakon što je saznao da Ulemek priprema napad na ustavni poredak, Ilić je sa sadržinom pisma upoznao Čovića. Zatim su obojica svesno propustili da ovo prijave nadležnim državnim organima, čime su izvršili krivično delo neprijavljivanja priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak – navodi se u krivičnoj prijavi koju su 2011. podnele Mila Đinđić i Gordana Đinđić-Filipović.

– Nebojša Čović je početkom februara 2003, znajući da Ulemek u to vreme nastoji da dobije političke ličnosti za akciju svrgavanja tadašnje vlade, pristupio dogovoru Ulemeka i Dušana Spasojevića, da uz pomoć pripadnika „zemunskog klana“ i JSO izvrše atentat na Đinđića, uveravajući ih pritom da će po ubistvu on preuzeti mesto premijera – piše još u ovoj prijavi.

Sponsored Links:
loading...