Rasponi prosečnih mesečnih zarada u Srbiji su ogromni, ne samo prema delatnosti, već i regionalnom položaju.

Sponsored Links:

Konsultanti i programeri su najbolje plaćeni, zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.

Prosečna zarada 360 evra

Prosečna zarada isplaćena u Srbiji, prema poslednjim podacima iz oktobra ove godine, iznosila je 44.124 dinara, odnosno oko 360 evra.

Sponsored Links:

Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata nam je ovog oktobra, kako „kaže“ Republički zavod za statistiku, bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu lani, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine, pišu Večernje novosti.

Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, u oktobru zaradili po 165.658 dinara.

Skoro četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju.Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara.

loading...

Među bolje plaćenima su i duvandžije, koje su „prošle“ sa po 93.856, a tur-operateri u putničkim agencijama sa svega 15.182 dinara.

Kako se određuju razlike među zaradama?

Kada komentarišu raspone u platama, stručnjaci kažu da sve zavisi s koje strane posmatramo tolike razlike među zaradama. U zemljama Evropske unije, što je zemlja razvijenija minimalna zarada je veća, ali su i razlike u zaradama od minimalca veće.

Najveću zaradu imali Surčinci

Sponsored Links:

Sa mesečnim prosekom od 74.667 dinara, najveće zarade u oktobru imali su Surčinci, oko 5.000 dinara manje zaradili su stanovnici Kostolca. Sa „prosekom“ od oko 55.000 dinara, „mrtva“ je trka između Beočina i Beograda…

– S druge strane, razlike između siromašnih i razvijenih gradova i opština u Srbiji jesu značajne i to se može rešiti samo ulaganjima u regionalni razvoj, ali i pokretanjem ljudi u nerazvijenim delovima Srbije – ističe Dragoljub Rajić, privredni konsultant.

Ako se govori o zaradama po delatnosti, za mnoge nije čudno što su na vrhu liste konsultanti, pišu Večernje novosti. Kako kažu u Mreži za poslovnu podršku, kada se pogledaju kakvi su nam finansijski zakoni, i da srednja i velika preduzeća jedino u Srbiji od zemalja regiona, moraju da rade po dve revizije godišnje i da postoji ogroman broj birokratskih procedura, jasno je da firme onda moraju debelo da plaćaju te usluge.

loading...