Čelnici NATO ne žele rat s Rusijom, već da izazovu socijalne nemire koji bi doveli do smene režima. Misle da će Moskva trošiti novac na odbranu od pretnji spolja umesto na svoje građane, tvrde stručnjaci.

Sponsored Links:

Vojni savez NATO gomilanjem vojske u istočnoj Evropi ne pokušava da izazove rat s Rusijom, već socijalne nemire u toj zemlji, koji bi na kraju rezultirali smenom režima predsednika Vladimira Putina, tvrde analitičari.

Lukašenko: Vojska Belorusije će braniti Rusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će, u slučaju sukoba Moskve i NATO, vojska njegove zemlje biti na prvim borbenim linijama, braneći bratsku Rusiju.

Sponsored Links:

– Kad Rusija kaže da NATO gomila vojsku na njenim granicama, trebalo bi naglasiti da se to dešava u stvari na našim granicama. U slučaju konflikta, beloruska armija bi prva krenula u akciju, čime bi omogućila siguran prolaz ruskoj vojsci. To zapadnim partnerima ne pada na pamet, iako su svesni naših sporazuma s Rusijom – naveo je Lukašenko i pozvao sve nekadašnje republike SSSR da učine isto.

On je dodao da je Belorusija oduvek bila inicijator procesa integracija bivših sovjetskih republika i da je gaji odlične odnose sa svima, naročito s Rusijom.

– Bivše republike SSSR moraju tesno da sarađuju. Ukoliko sledimo neke druge principe, imaćemo sukobe ili čak i rat, kao ovaj u Ukrajini. A to niko od nas ne želi – zaključio je Lukašenko.

loading...

Oni navode da je cilj čelnika NATO da Moskva potroši mnogo novca na vojsku zbog rastuće pretnje spolja, i tako zapostavi ekonomiju, što bi dovelo do revolta građana.

Leto puno provokacija

Američki stručnjak za bezbednost Danijel Makdams kaže da je Alijansa nagomilala vojsku u blizini ruskih granica više nego ikad ranije.

– Osim što je višestruko povećao broj vojnika u istočnoj Evropi, NATO je pre tri dana započeo vojne vežbe u Poljskoj. To su najveće vojne vežbe Severnoatlantskog vojnog saveza u istoriji, nazvane Anakonda-16. U njima učestvuje čak 31.000 vojnika sa hiljadama borbenih vozila. Takođe, u vežbama učestvuje i Nemačka, čiji su vojnici prvi put ušli u Poljsku od kraja Drugog svetskog rata. Na taj način NATO pokušava da isprovocira Rusiju – objašnjava Makadams.

Sponsored Links:

On, međutim, dodaje da je Anakonda-16 samo početak.

– Ovog leta NATO je planirao seriju vojnih vežbi u blizini ruske granice. To znači da sledi leto puno provokacija – upozorava američki stručnjak.

S njim se slaže i njegov kolega Džon Vajt. Prema njegovim rečima, cilj tih vežbi jeste da izazovu Vladimira Putina.

– Zapadni lideri misle da provokacijama mogu da oslabe ruski režim. Žele da izazovu novi Hladni rat i trku u naoružanju. Misle da će nakon nagomilavanja NATO trupa u blizini ruskih granica Putin izdvojiti milijarde na oružje i vojsku umesto na ekonomiju svoje zemlje, koja je pod zapadnim sankcijama – navodi Vajt.

Sponsored Links:

Pored toga, NATO pokušava da iscrpi Rusiju i na drugim poljima, na primer u Siriji.

– Amerika sve vreme naoružava Al Nusra front, sirijski ogranak Al Kaide, u nadi da će tako oslabiti rusku vojsku koja se bori uz trupe predsednika Bašara el Asada. Vašington želi da rat u Siriji potraje što duže kako bi Rusija iscrpla svoje snage i potrošila što više novca – navodi Vajt i dodaje da istovremeno Zapad napada ruske saveznike svuda u svetu, iscrpljujući Moskvu i na diplomatskom planu.

Britanci se prepali ruske podmornice

Sponsored Links:

Britance je juče prepala ruska podmornica koja je primećena u Severnom moru, nedaleko od britanske obale, da se kreće u pravcu Lamanša. U pitanju je podmornica „Oskol“, KG-klase, koja može da nosi rakete ili torpeda i prvi put je primećena u vodama pod nadzorom NATO snaga.

Mediji navode da je britanska ratna mornarica zbog toga bila u punoj pripravnosti. Međutim, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da bi bilo pravo čudo da podmornica koja se kretala po površini i malom brzinom uopšte nije primećena.

– Iznenađujuće je to što su britanska kraljevska mornarica i njeni NATO saveznici morali da ujedine snage kako bi primetili jednu podmornicu – naveo je Šojgu.

Sponsored Links:

Pogrešna strategija

Kako analitičari ističu, cilj je izolovati Rusiju, pojačati pritisak na nju i njen režim učiniti paranoidnim kako bi zemlja eksplodirala iznutra.

– Zapad, međutim, ima potpuno pogrešnu strategiju. Njihova opsednutost Putinom obiće im se o glavu. Zapadni čelnici slabo poznaje prilike u Rusiji. Oni ne razumeju da je u pitanju narod koji ne popušta pod pritiscima. Svaki napad na njihovog predsednika smatraju napadom na sebe. Tome u prilog govore ankete, prema kojima je Putinova popularnost vrtoglavo porasla nakon što su SAD i EU uvele Rusiji sankcije. Što više pritisaka spolja, režim u Rusiji će biti sve jači – zaključuje Vajt.

loading...