– Zapravo, izraz „poraženi“ nije prava reč, pravilno je reći da bismo bili „uništeni“ – rekao je vojni ekspert Daglas Mekgregor.

Sponsored Links:

U direktnoj borbi, u slučaju konvencionalnog sukoba, Rusi bi bukvalno potukli snage SAD, tvrdi penzionisani američki pukovnik Daglas Mekgregor za magazin “Politiko”.

Bez obzira na veličinu vojnog budžeta, Armija SAD nije tako snažna kao što mnogi misle i sigurno bi je Rusi porazili u slučaju direktnog sukoba na određenom području, kako smatra Mekgregor.

On je premeštanje američke jedinice iz Nemačke u Mađarsku, s namerom da zabrine Ruse, nazvao šalom i scenarijom koji nikoga neće zaplašiti u realnosti.

Sponsored Links:

Mekgregor je američki ratni heroj čija je jedinica tokom golfskog rata uništila naoružanu iračku brigadu za 23 minuta, a pritom imala samo jedan gubitak u ljudstvu.

Govoreći o toj pobedi, Mekgregor je rekao da su imali posla sa slabo obučenim iračkim vojnicima, ali da bi u sudaru sa Rusima bili poraženi.

– Zapravo, izraz “poraženi” nije prava reč, pravilno je reći da bismo bili “uništeni” – rekao je Mekgregor, koji sada važi za vojnog eksperta.

loading...

On upozorava da je američka vojska slabo organizovana i da nije dobro obučena, pa bi u slučaju direktne borbe sa armijama koje su ravnopravne po brojnosti i tehnički dobro osposobljene, poput ruske ili kineske, bila potučena.

Mekgregor tvrdi da su ove ocene utemeljene i da su u američkoj vojsci svesni tih problema.

loading...