Ruski vojni časopis „Krasnaja zvezda“ ocenio je, povodom nedavno završene vazduhoplovne vežbe „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS“, da je obuka u ruskom i srpskom vojnom vazduhoplovstvu „radikalno različita“ jer srpske kolege imaju mali godišnji nalet od oko 20 časova.

Sponsored Links:

– Treba imati na umu da je sistem obuke u ruskom i srpskom ratnom vazduhoplovstvu radikalno različit, jer oni imaju manje naleta – rekao je za taj časopis neimenovani ruski pilot, učesnik vežbe „BARS 2017“.

On je rekao da srpski piloti imaju mali godišnji nalet od svega 20 časova leta i da je ta činjenica uzeta u obzir prilikom planiranja zadataka. Isti list i ranije je imao slične primedbe prilikom zajedničkog uvežbavanja pilota dve zemlje.

Prilikom vežbe „BARS 2015“, u oktobru 2015, na samom početku izveštaja „Krasnaje zvezde“ novinar tog lista primetio je da je prosečna starost pilota lovačke avijacije Vojske Srbije oko 40 godina.

Sponsored Links:

„Prosečna starost srpskih avijatičara je oko 40 godina. Neki od njih su učestvovali i o odbrani od NATO napada na Beograd 1999. godine. Naši prvoklasni vojni piloti imaju osam do deset godina manje od svojih kolega iz Srbije“, navedeno je u tom tekstu.

Tada je takođe navedeno da srpski piloti imaju po 12 sati godišnjeg naleta, za razliku od ruskih kolega koji godišnje u vazduhu provedu između 100 i 150 sati, zbog čega je unapređenje letačkih veština njihov prioritet.

Taktička letačka vežba „BARS 2017“, u kojoj su ruski i srpski piloti uvežbavali gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva iz lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-8, završena je 7. oktobra posle trodnevnih aktivnosti na aerodromu kod Voronježa.

loading...

Piloti su tokom vežbe obavili 75 poletanja, proveli u vazduhu više od 91 časa i dejstvovali sa 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi. Na vežbi je učestvovalo 14 pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Srbije.

(Izvor: Kurir.rs)

loading...