Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, optužio je Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da u Nišu tajno prave špijunsku vojnu bazu!

Sponsored Links:

Visoki funkcioner Stejt departmenta koji važi za „specijalca“ za Balkan zatražio je od vlasti u Beogradu da pripadnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra nipošto ne odobri diplomatski status.

On je rekao da se ruski centar u Nišu nalazi isuviše blizu administrativne linije s Kosovom i da tako direktno ugrožava bezbednost američke baze „Bondstil“!?!

Strah od sukoba

Sponsored Links:

Hojt Ji je u senatskom Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju naglasio da je od „vitalnog značaja za Vašington da Srbija ide ka EU, iako ima jake kulturološke i istorijske veze sa Rusijom“.

– Brine nas takozvani ruski humanitarni centar u Nišu, ne zbog onog što je on sad, nego zbog onoga što bi on mogao da postane.

Pogotovo ako Srbija ispuni ono što Rusija traži: specijalni status i imunitet za osoblje tog centra. Iskreno sumnjamo da Rusija namerava da pomogne Balkanu na putu ka EU.

loading...

Taj centar je u Nišu, blizu granice s Kosovom gde imamo 600 američkih vojnika i još 4.000 NATO vojnika i nikako nije pozitivan pomak – rekao je Hojt Ji i licemerno poručio da je jako važno da Srbija ima kontrolu nad svojom teritorijom.

– Ako Srbija dozvoli Rusiji da u Nišu oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom teritorije. Trend jeste zabrinjavajući, ali je Crna Gora uspela da odupre ruskom uticaju i situacija u Makedoniji se stabilizovala uz američku pomoć i pomoć EU – podvukao je Hojt Ji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže za Informer da je došlo vreme da se reši status centra.

– Još od 2014. postoji Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Dakle, ili ćemo tim ljudima dati status koji im kao strancima pripada ili ćemo morati da zatvorimo centar koji je jako značajan za našu zemlju…

Sponsored Links:

Istina, EU je protiv mehanizma civilne zaštite koji obuhvata više država, ali ovaj centar je formiran na osnovu bilateralnog sporazuma s Rusijom i nema nikakve veze s ostalim zemljama – podvlači Dačić.

Čista izmišljotina

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srpsko-ruski humanitarni centar nema nikakvo vojno značenje.

– Nije istina da Rusi teže da naprave špijunski centar u Nišu. Reč je o centru za specijalne situacije u oblasti vanrednog humanitarnog delovanja u slučaju poplava i sličnih nepogoda.

Sponsored Links:

Amerikancima, međutim, jako smeta svako rusko prisustvo u Srbiji, oni žele da ga oslabe i da uspostave dominaciju NATO. Zato plasiraju izmišljotine – zaključuje Milivojević.

(Izvor: Informer.rs)

loading...