Poseta Kijevu Andreja Plenkovića odjeknula je kao bomba u Moskvi, jer je novi hrvatski premijer u ponedeljak savetovao Ukrajincima da problem u Donjecku i Lugansku reše po hrvatskom receptu – „Olujom“ i „Bljeskom“!

Sponsored Links:

Skandalozni predlog Plenkovića odmah je naišao na burnu reakciju ruskog ministarstva spoljnih poslova, koje je šefu hrvatske vlade poručilo da je bolje da se pozabavi kršenjem prava Srba u Hrvatskoj:

– Pozivamo Zagreb da se umesto besperspektivnih predloga o iskustvima „mirne reintegracije“, koju predlažu Ukrajincima, više pozabave rešavanjem hroničnih vlastitih problema, vezanih za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj – navodi se i u komentaru Odeljenja za informisanje i medije ruskog MSP.

Plenković je u Kijevu poručio da je Hrvatska spremna da Ukrajini „prenese sopstvena iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, a što bi se moglo primeniti na područja istočne Ukrajine – Donjeck i Lugansk“. Inače, na ovim teritorijama i dalje traju sukobi, a kontrolišu ih proruske snage.

Sponsored Links:

Hrvatski predlog, kako piše u komentaru ruskog MSP, „izaziva ozbiljnu zabrinutost Rusije“. Iz Moskve poručuju da je osnova rešenja problema u Ukrajini mirovni sporazum iz Minska, gde je precizno označeno šta se mora učiniti kako bi se rešio problem Donjecka i Luganska. Ovakav predlog Zagreba samo odvraća pažnju Kijeva na njegove obaveze iz Minskog sporazuma, koji nema alternativu, upozoravaju iz Moskve:

Vulin: Moralni sunovrat Hrvatske

Povodom Plenkovićevog predloga Kijevu, Aleksandar Vulin, ministar za rad, poručio je za „Novosti“ da se nada da niko nikada više neće doživeti etničko čišćenje i progon kakvo su doživeli Srbi u Hrvatskoj: – Zato što zločin „Oluje“ nije kažnjen, nudi se drugim narodima kao recept za uspeh. Ako je etničko čišćenje najbolje što Hrvatska ima da ponudi svetu onda je moralni sunovrat hrvatskog društva potpun i nepovratan.

loading...

– Mislimo da saveti stranih „konsultanata“ mogu stvoriti kod kijevskih vlasti iluziju da mogu upotrebiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rešavanju tamošnje situacije – kaže se u saopštenju ruskog MSP, uz podsećanje da je cena hrvatske integracije teritorija bio progon 250.000 Srba u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“.

Hrvatske vojne akcije sprovedene 1995. praktično su etnički očistile teritorije područja Banije, Like, Korduna, severne Dalmacije i Zapadne Slavonije, jer je teritorije zahvaćene ofanzivom napustilo kompletno srpsko stanovništvo.

KRIM PRIPOJEN REFERENDUMOM

ZA zvaničnu Moskvu Plenkovićevo istupanje posebno je sporno jer se, kako navode iz ruskog MSP, njegov predlog o „mirnoj reintegraciji“ odnosi i na Krim. Iz Moskve poručuju da je Krim pripojen Rusiji „na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu“.

Sponsored Links:
loading...