Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, obavezuje da sledi pravila EU i da uvede sankcije, kad i gde su one neophodne.

Sponsored Links:

– Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istrorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi – rekao je Mekalister za Blic.

On je naveo da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU, a ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je spremna da deli i promoviše evropske vrednosti.

– U tome ćemo biti vrlo jasni – rekao je Mekalister.

Sponsored Links:

Meklister navodi i da je, uprkos Bregzitu, svih šest država zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da je najvažnija poruka iz Berlina i Brisela nastavak pregovora i konkretno otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće nedelje.

– To je jasan znak da treba da pomognemo Srbiji, ali je do Srbije da ispuni uslove – rekao je Mekalister.

On je naglasio i da je kancelarka Nemačke Angela Merkel lično posvećena procesu pridruživanja zapadnog Balkana i da je lični prijatelj Srbije.

loading...

– Ona je inicirala Berlinski proces i to pokazuje njenu posvećenost i regionu i saradnji sa srpskom vladom – rekao je Mekalister.

DSS O MEKALISTERU I USLOVIMA!

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ponovo je zatražila raspisivanje referenduma o članstvu u EU, jer je, ističe, taj put “pun ucena” čije bi ispunjavanje dovelo do “sloma države Srbije”.

Reagujući na izjavu Dejvida Mekalistera da put Srbije u EU vodi preko uvođenja sankciji Rusiji i normalizacije odnosa sa Kosovom, Rašković Ivić tvrdi da put do EU vodi preko ucena čije bi ispunjavanje dovelo do sloma države Srbije.

Sponsored Links:

Ona u saopštenju ističe da iskustvo u evropskim integracijama pokazuje da nakon ovih uslova, sledi zahtev da Srbija uđe u NATO, dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda i omogući rasprodaju svih prirodnih resursa.

Stoga, navela je, DSS pita vlast šta još treba da se dogodi da bi shvatili da ulazak u EU nije u državnom i ekonomskom interesu Srbije i građana.

DSS je i ranije tražila raspisivanje referenduma, a premijer Aleksandar Vučić je nedavno podsetio zagovornike tog izjašnjavanja građana, da su na nedavnim izborima građani upravo glasali za politiku koja podrazumeva evropske inrtegracije.

loading...