Oluja „Havijer“ tutnji severom Nemačke, vetar uraganske jačine kosi sve pred sobom… Diseldorf joj se nije našao na putu i vreme je, moglo bi se reći, pristojno.

Sponsored Links:

Grdosija avio-kompanije „Emirejts“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sprema se da sleti na lokalni aerodrom. Prilazak poletno-sletnoj stazi normalan, deluje kao stvar rutine. Međutim, kada je letelica sa 500 putnika, teška oko 560 tona, dodirnula pistu, kao da je „podivljala“ – zahvata je jak bočni vetar i počinje da leluja poput grane na nekom drvetu!

No, hladnokrvni piloti „udaraju kontru“ i sa nekoliko veštih manevara „čupaju“ avion iz užasne situacije. A s druge strane piste je sa svojom kamerom mirno stajao Martin Bogdan i čekao da zabeleži nešto lepo ili zanimljivo za „Kargospoter“, svoj kanal na Jutjubu. Ovo svakako nije očekivao.

– Načinio sam nekoliko hiljada snimaka sletanja sa udarima bočnog vetra širom Evrope u poslednjih nekoliko godina, ali ovo sletanje A-380 bilo je strašno teško i izuzetno. U početku je delovalo normalno, ali kada je avion dodirnuo pistu, počela je borba pilota da ga poravnaju sa stazom, što je izgledalo neverovatno.

Sponsored Links:

Nikada nisam video takvu reakciju aviona. Jasno se vidi kako piloti koriste repni stabilizator da ga smire i, na sreću, uspelo im je – napisao je Bogdan u komentaru. „Neverovatna veština pilota na delu. Obavili su sjajan posao.“ „Gledanje A-380 kako sleće je uvek interesantno i veliko zadovoljstvo. Baš me zanima šta ovi putnici misle o svom sletanju u Diseldorf“, napisao je na kraju redovni posmatrač takvih situacija.

Ugao veoma važan pri sletanju

Prilikom sletanja aviona pod udarima bočnih vetrova, piloti prilaze poletno-sletnoj stazi pod određenim uglom, takoreći udarajući kontru vetru. U ovom slučaju ni to nije mnogo pomoglo kada je letelica dodirnula pistu.

loading...

Portparol „Emirata“ je tim povodom izjavio: „Avion na letu EK-55, dana 5. oktobra 2017. godine, sleteo je bezbedno u Diseldorf pod jakim udarima bočnog vetra. Ni u jednom trenutku bezbednost putnika i posade nije bila dovedena u pitanje.“

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: Informer.rs)

Sponsored Links:
loading...