Mnogi ljudi i dalje misle da klimatske promene nisu nešto što se stvarno događa, ili da ih nije izazvao čovek.

Sponsored Links:

Međutim, ima mnoštvo uverljivih dokaza koji dokazuju suprotno. Led na polovima se otapa, svaka godina je sve toplija i sve češće se događaju razorne prirodne katastrofe.

Koliko su glečeri ugroženi potvrđuje i dokumentarni film „Chasing Ice“ (Trka za ledom). Džejms Balog, Adam Levinter i Džef Orlovski snimili su u maju 2008. najveće pucanje glečera ikada zabeleženo na filmu. Predstavljamo vam zastrašujuće prizore iz filma i kako je snimljen.

Džejms Balog je poznat po fotografijama prirode, a 2005. „Nešnel džiografik“ ga je angažovao za potrebe snimanja filma o klimatskim promenama. U početku ni sam nije bio siguran da se klimatske promene zaista događaju, ali je promenio mišljenje prilikom prve posete Islandu.

Sponsored Links:

Godine 2007. osnovao je istraživački tim, „Extreme Ice Survey“ (EIS), s kojim je obišao Aljasku, Island i Grenland. Slika: Adam Levinter (levo), Džef Orlovski i Džejms Balog. Njihov cilj je bio da na različitim mestima postave 25 kamera, koje će (danju) svakog sata snimiti po jednu fotografiju, i to tokom perioda od tri godine.

Kamere su morali dobro da pričvrste, jer im izuzetno niske temperature nimalo ne odgovaraju. Međutim, fotografije i video-snimci su pokazali da se njihov naporan i opasan rad isplatio.

POGLEDAJTE VIDEO:

loading...

Gledaoci mogu da ih vide u dokumentarnom filmu “Chasing Ice”. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući i “Emi” 2014. godine Najupečatljivija scena u filmu je najveće pucanje glečera ikada zabeleženo.

Neki od njih su bili visoki čak 120 metara. Odlomljeni komadi leda leteli su do 180 metara u vazduh, a zatim su pali u vodu. Da bi gledaocima približili ogromne razmere, reditelji su uporedili pucanje glečera s Menhetnom.

– Bilo je kao da se odlomio ceo donji kraj Menhetna – objasnio je Balog.

Sponsored Links:

– Samo što je glečer 2,5 – 3 puta deblji nego što su oblakoderi visoki.

Za samo deset godina led se smanjio više nego u prethodnih stotinu godina. Ceo film postoji na DVD i blu-rej diskovima, a trećeg januara 2017. biće emitovan na kanalu “Arte”.

loading...