Jedino rešenje za trajni mir na Balkanu jeste da se naprave tri velike države: srpska, hrvatska i albanska, piše uticajni američki časopis.

Sponsored Links:

Amerikanci predlažu da se hrvatski entitet u BiH spoji sa Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, a Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova sa Albanijom.

Ugledni američki časopis „Forin afers“ predložio je u najnovijem broju konačno rešenje za uspostavljanje trajnog mira na Balkanu, i to tako što bi bila stvorena Velika Srbija, ali i velika hrvatska i velika albanska država!

U analizi koju je potpisao Timoti Les, bivši šef britanskog konzulata u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa“, navodi se da Zapad treba da prekroji granice i napravi tri velike države: srpsku, hrvatsku i albansku. Les je u ovom članku zaključio da je vreme za novi radikalni pristup kako bi se zaustavili sukobi na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavila trajna stabilnost i vekovni mir na Balkanu.

Sponsored Links:

Plan u tri faze

Prema njegovim rečima, postoje tri razdoblja u kojima SAD mora da napravi nove države.
U prvom, Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizaciju Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavu trećeg entiteta u BiH.

U drugom, dužem razdoblju, SAD moraju omogućiti da te teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susedima. I u trećem, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama.

loading...

Hrvatski entitet u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili se spojiti sa proširenom Srbijom, piše Les, dodajući da ovakvo rešenje jeste komplikovano, ali…

Odvajanje umesto prisilnog suživota eliminiše rizik od ponovnog sukoba. SAD moraju da završe posao koji su započele na Balkanu!“. I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše ovu vest, lider radikala Vojislav Šešelj kaže da ovo nikako nije „Velika Srbija“ za koju se SRS zalaže, jer bi ovakvom „američkom podelom“ Srbi bili na gubitku.

– Mi bismo izgubili mnogo, a Hrvatska bi dobila sve! Zadržala bi RSK, koju je otela i „očistila“ od srpskog stanovništva, a dobila bi i deo BiH. Ovo je donekle u skladu sa dosadašnjom politikom Zapada prema Balkanu, jer oni žele da Srbija bude što manja, ali pitanje je da li će američka politika biti takva i sa Trampom… Da bismo zaštitili svoje interese, potrebno je da se čvrsto vežemo za Rusiju, a ne za „asocijaciju srpskih neprijatelja“, što u suštini jeste EU – podvlači Šešelj.

Obična budalaština

Sponsored Links:

Analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je ideja o stvaranju tri velike države na Balkanu obična budalaština koja nikako ne bi donela mir.

– To je pisao ili neko ko uopšte nije upoznat sa prilikama na Balkanu ili ko smatra da ovde nije bilo dovoljno krvi. Pokušaj da se stvore takve tri države neminovno bi doveo do novog rata. I kroz istoriju je bilo nekih sličnih pokušaja koji su uvek završavali ratovima i nikada takvi projekti nisu realizovani – zaključuje Janjić.

loading...