Svega jedan dan pošto je najavio sprovođenje sporazuma sa Rusijom i Iranom u Idlibu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je opet osuo paljbu po Zapadu rekavši da podržava terorističke organizacije.

Sponsored Links:

On je rekao da „senka Zapada“ stoji iza terorista, uključujući i Islamsku državu i Al Kaidu. Takođe, još jednom je osudio američku podršku sirijskim Kurdima za koje Ankara veruje da su povezani sa partijom PKK koja se smatra terorističkom u Turskoj.

„Islamska država, Al Kaida, PKK – iza svih njih stoji Zapad. Svi oni nalaze utočište na Zapadu“, rekao je Erdogan. Inače, Turska sprovodi sporazum sa Rusijom i Iranom u cilju smanjenja nasilja u severnoj sirijskoj provinciji Idlib, zajedno sa snagama pobunjenika Slobodne sirijske armije.

„Sada primenjujemo odluke iz Astane na Idlib“, rekao je Erdogan govoreći o sporazumu koji je prošlog meseca objavljen u kazahstanskoj prestonici.

Sponsored Links:

Erdogan je dodao i da Turska nije reagovala, „bombe bi pale na naše građane“. Trenutno, Idlib uglavnom kontroliše militantna grupa Tahrir al Šam koju predvodi Al Nusra.

On je članovima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) na sastanku u zapadnoj provinciji Afionu rekao da Turska ulaže napore u Idlibu „u saradnji sa Slobodnom sirijskom armijom, bez problema u ovom trenutku“.

(Izvor: Kurir.rs)

loading...
loading...