Jasno mi je da Moskva i Beograd imaju dobre odnose, ali to ne treba da bude prepreka za pravedne i konstruktivne odnose između Kosova i Rusije – istakao je u intervjuu za Anadoliju takozvani predsednik Kosova i Metohije Hašim Tači.

Sponsored Links:

Hašim Tači je ovih dana boravio u zvaničnoj poseti Turskoj, a tom prilikom se u razgovoru za agenciju Anadolija osvrnuo na odnose Kosova i Srbije, ali o temi borbe protiv terorizma.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, Tači je kazao kako su delovi sporazuma iz 2013. godine o normalizaciji odnosa dve zemlje implementirani, i da je u toku proces implementacije ostalih delova tog sporazuma.

Dodao je da se obe zemlje nalaze u procesu u kom je potreban napredak i nove okolonosti.

Sponsored Links:

– To je jedna dinamika koja će odnose Srbije i Kosova odvesti do jednog stabilnog susedstva, kao i dogovora između naših naroda i država. Mir i sklad između Kosova i Srbije, znači istovremeno mir, stabilnost i sklad za ceo region – rekao je Tači.

Na pitanje da prokomentariše primirje u Siriji koje je uspostavljeno naporima Rusije i Turske, i kakve bi refleksije na Balkanu mogla imati poslednja dešavanja kada su u pitanju odnosi između Rusije i Turske, Tači je rekao:

– Mi, kao neko ko je preživio rat, ne želimo vise da gledamo ovakve slike. Znamo koliko je to bolno. Ubijeno je mnogo nedužnih ljudi. Zbog toga, institucije Kosova i ja lično podržavamo uspostavljeno primirje. Molimo se za to da se ovo primirje poštuje i da više ne bude žrtava – rekao je Tači.

loading...

Dodao je kako od Rusije očekuje da promeni svoj stav prema Kosovu.

– Jasno mi je da Moskva i Beograd imaju dobre odnose, ali to ne treba da bude prepreka za pravedne i konstruktivne odnose između Kosova i Rusije.

Posebno ako uzmemo u obzir napore na jačanju odnosa između Kosova i Srbije, smatramo da Moskva treba da poštuje volju kosovskog naroda i da donese odluku kojom će priznati stvarnost Kosova – rekao je Tači.

Istakao je i da Kosovo nije neprijatelj Rusije.

Sponsored Links:

– Sve predrasude treba da nestanu. Nikad u istoriji Kosovo nije nanelo štetu Rusiji. Zbog toga, Kosovo ne zaslužuje ovakav nepravedan stav i kažnjavanje”, rekao je Tači.

(Izvor:Telegraf.rs)

loading...