Dok su istraživali “grob“ Isusa Hrista, stručnjaci su otkrili skrivene slojeve u jednom od najsvetijih mesta u hrišćanstvu. “Ono što je pronađeno,“ rekao je arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert, “je zapanjujuće“.

Sponsored Links:

Prema izveštajima National Geographic-a, tim stručnjaka je otkrio da je mesto gde se veruje da je sahranjen Isus Hrist ostalo uglavnom netaknuto nakon izlaganja po prvi put.

– Ono što se dogodilo ovde pre 2.000 godina je u potpunosti promenilo istoriju sveta- rekao je Dejvid Grenije, sekretar grupe koja nadgleda imovinu Rimokatoličke crkve.

– To što smo bili u mogućnosti da kopamo, recimo, stene gde je postavljeno Isusovo telo… to je velika radost.

Sponsored Links:

Preliminarni izveštaji su potvrdili da navodno grobno mesto Isusa Hrista nije menjano nakon viševekovnog razaranja i rekonstrukcije crkve Svetog groba u Jerusalimu.

Po prvi put u mnogo vekova, istraživači su uklonili mermerne obloge koje pokrivaju grobnicu Hrista u crkvi Svetog groba u Jerusalimu i otkrili da je platforma gde je Isus sahranjen ostala netaknuta.

Ta platforma se nalazi u Edikuli ili “kućici,“ maloj mermernoj kapeli u centru crkve Svetog groba, koja je navodno napravljena 1555. godine, iako je verovatno tamo postavljen pre mnogo vekova, kako bi sprečilo hodočasnike da uzimaju delove relikvija.

loading...

Samo nekoliko sati pre nego što je tim raspušten, naišli su na ono za šta veruju da je originalni Isusov pogrebni krevet.

– Apsolutno sam zapanjen. Kolena mi se malo tresu jer nisam ovo očekivao- rekao je Fredrik Hibert, arheolog National Geographic-a.

– Ne možemo da tvrdimo 100 posto, ali izgleda da je ovo vidljiv dokaz da lokacija grobnice nije vremenom pomerana, a to je nešto što su se naučnici i istoričari pitali decenijama- dodao je on.

Sponsored Links:

Isus Hrist je bio stavljen na pogrebni krevet nakon što je razapet, negde tokom 30-ih godina, a vaskrsao je tri dana nakon smrti i napustio svoj grob kako bi nastavio da propoveda pre povratka u raj.

loading...