Albino deca iz regije Guna Jala na Karibima poznatija su kao „Deca Meseca“. Zbog specifične osetljivosti očiju i kože, mladi albinosi moraju ići prevozom od kuće do škole, kako bi izbegli sunčevu svetlost, dok kroz prozor posmatraju svoje vršnjake koji se igraju na ulici.

Sponsored Links:

Za albino muškarce i žene je život u plemenima izuzetno opasan jer postoji mogućnost da budu ubijeni, a cena delova njihovog tela košta i do 75.000 dolara. Međutim, to nije jedini problem sa kojim se oni susreću, jedan od najvećih neprijatelja im je – sunce!

Naime, oni ne smeju da napuštaju svoje domove jer im sunčevi zraci nanose jaku veliku štetu, pa su primorani da noću obavljaju sve poslove i da se igraju.

Sponsored Links:

Ovo najviše pogađa decu čiji su drugari u mogućnosti da tokom dana idu u školu, igraju fudbal i šetaju po Panami, dok je njima to zabranjeno zbog osetljive kože. Odatle i nadimak – DECA MESECA.

Trenutno, prema popisu stanovništva, na svakih 150 novorođenih Guna beba, rodi se jedna Albino. Za razliku od Paname, u zemlji kao što je Tanzanija, „deca meseca“ mogu biti proganjana i ubijana jer su simbol loše sreće ili vradžbina. Smatra se da oni poseduju specijalne veštine koje koriste prilikom izvođenja rituala i vrački.

loading...

– Kako naši preci kažu, ovo je blagoslov – rekal je Jira Bojd, majka šestogodišnje albino devojčice. Međutim, ono što je jedino istina je da sunce iz ovih tropskih krajeva može naneti velike probleme albinosima sa očima i jako lako mogu da obole od raka kože.

(Izvor: Telegraf.rs)

loading...